Waarom adverteerders steeds vaker games als marketingtool inzetten

door Redactie | Last Updated:   21 september 2020

Tags:

Van traditionele video games tot Virtual Reality, van online games tot eSports. De gamesindustrie onderging de voorbije jaren tal van ontwikkelingen, zoals het ontstaan van Augmented Reality en het live streamen van games. Deze evoluties legden zowel de gebruikers als de bedrijven geen windeieren. De spelers konden een eigen brand uitbouwen, terwijl bedrijven meer konden innoveren met hun games en meer naambekendheid konden creëren. Het zijn vooral de mogelijkheden voor een hogere naamsbekendheid, die er voor zorgen dat adverteerders steeds meer gebruikmaken van games als marketingtool. Wat zijn de succesfactoren die games nu zo aantrekkelijk maken bij adverteerders?

Van een niche belevenis tot een globale industrie

Om te achterhalen waarom adverteerders games steeds meer gebruiken, gaan we eerst even terug in de tijd. Het was in 1950 dat de ‘gamesindustrie’ het levenslicht zag en dit dankzij Tennis For Two. Het tegen elkaar opnemen in een potje tennis op televisie? Voor de huidige generatie klinkt het waarschijnlijk saai maar toch was het in de jaren ’50 enorm populair. Sindsdien volgenden de ontwikkeling in het gamelandschap zich in een razendsnel tempo op. Denk maar bijvoorbeeld aan het spel Pong , het ontstaan van de eerste gameboy en de opkomst van Super Mario.

Toch was het pas in de jaren ‘90 dat gamen enorm populair werd door Nintendo en hun consoles, en Sony en de Playstation, samen met de eerste multiplayer games. Het waren ook deze drie factoren die aan de basis lagen voor de steeds stijgende populariteit van games. Playstation 2 werd gelanceerd in 2000 en zowel de Gameboy Advance als de eerste Xbox kwamen een jaar later op de markt. Sindsdien stijgt de populariteit en omzet van de gamesindustrie jaar op jaar en dankzij het online gamen en mobiele games ontstond er een echte gaming cultuur. Een cultuur die de dag van vandaag in volle bloei is.

Die populariteit zorgde ervoor dat de wereldwijde gamesindustrie een belangrijke speler werd in de entertainmentindustrie. Toonaangevende bedrijven in de sector zoals Tencent, Sony en Apple zien dat er nog steeds een groeiende vraag is naar nieuwe producten, waardoor ze jaarlijks talloze nieuwe games toevoegen aan hun catalogus.

Het gaat tegenwoordig ook al veel verder dan de traditionele games. Zo kwamen de voorbije jaren nieuwe en succesvolle multiplayer videogames zoals Fortnite en PlayerUnknown’s BattleGrounds op de markt, en ook eSports vinden tegenwoordig hun weg naar miljoenen mensen.

Daarnaast leiden bedrijven als Betway hun sector met meer realistische en betrouwbare online casino games, waardoor het volkomen te begrijpen is waarom grote bedrijven zoals drankfabrikanten Coca-Cola en Red Bull meer en meer gaan investeren in de gamesindustrie.

Volgens cijfers van PricewaterhouseCoopers is gebleken dat de wereldwijde gamesindustrie vorig jaar zo’n 109,4 miljard dollar binnenhaalde. In 2010 was dit ‘slechts’ 56 miljard dollar. Ook het feit dat het vooral de huidige generatie is die de gamesindustrie bepaalt, zorgde ervoor dat de adverteerders zich volledig gingen toeleggen tot online reclame. Het is namelijk gebleken dat als je als marketeer die spelers wil aanspreken, een online aanwezigheid onontbeerlijk is.

Hogere aandachtsspanne

Of je het spel nu alleen speelt of met meerdere personen tegelijkertijd, je moet altijd je aandacht bij het spel houden. Oppassen voor je vijand, beslissen welke weg je wil uitgaan en het kopen van een nieuw wapen. Tijdens het gamen moet je regelmatig een beslissing maken en moet je dus steeds mentaal scherp staan. Je moet ook fysiek alert zijn tijdens het gamen: op een knop duwen, aan een hendel trekken of een gesprek voeren met iemand. Het gamen wordt een hele belevenis, waar meerdere zintuigen tegelijkertijd geprikkeld worden. Je wil je aandacht volledig wijden aan het spel. Die hogere aandachtsspanne is waarom adverteerders games verkiezen boven traditionele media, zoals het lezen van een boek of het luisteren naar de radio.

Tijdens het consumeren van traditionele media kan je bijvoorbeeld even internet checken of een drankje gaan halen. Hierdoor zal je bepaalde reclame niet zien of horen. De aandacht zal dus veel kleiner zijn bij het consumeren van traditionele media dan bij het spelen van games.

Reclametolerantie ligt hoger

We kennen het gevoel wel allemaal – de frustratie die opgewekt wordt door de vervelende reclameblokken op televisie, op Youtube of op de radio. Onze reclametolerantie voor die verschillende soorten reclame is enorm laag. Dit is niet alleen omdat onze kijk- en luisterervaring verstoord wordt, maar ook omdat de reclameblokken niet passen in de content dat we op dat moment bekijken of beluisteren. We associëren de reclameblokken ook meestal met een inbreuk op privacy.

Om de reclametolerantie te doen stijgen, maken de adverteerders gebruik van subliminale reclame en boodschappen. Zij maken er ook gretig gebruik van in games. Die subliminale boodschappen gaan hand in hand met de hogere aandachtsspanne. Laat ons de games van FIFA als voorbeeld nemen. Als gamer kan je in dit simulatiespel aan de slag gaan met voetbalspelers, clubs en landen en het zo opnemen tegen andere gamers en hun elftallen. Als je tijdens het FIFA-spel je spelers gaat uitkiezen, kijk je meestal naar de status (in het spel maar ook in real-life) van de speler en wat hij kan betekenen voor je ploeg. Je aandacht zal weer volledig naar het spel gaan op die momenten en dat is wanneer de adverteerders toeslaan. Je zal namelijk outfits tegenkomen van bijvoorbeeld sportfabrikanten Nike, Adidas of Puma, zonder dat je het eigenlijk beseft. Hoewel je er op dat moment niet echt zal naar kijken, aangezien je gewoon wil bepalen welke speler je kiest, zal die reclame je weldegelijk beïnvloeden.

Meten is weten

Hoewel marketeers rekening moeten blijven houden met de spelbelevenis en customer experience, blijven games in feite allemaal eentjes en nullen. Daardoor zijn ze volledig programmeerbaar en meetbaar. Via het internet kunnen bedrijven bijvoorbeeld achterhalen hoelang een gamer speelt, met wie hij speelt, de manier waarop hij anderen overtuigt om de games te spelen, etc… Van de manier waarop de bedrijven reclame maken tot de games die ze aanbieden. Als er één industrie is waarin de CRM strategie perfect uitgetekend moet worden, dan is het wel de gamesindustrie.

Vervangen de games de traditionele media als reclametool?

Van Pong tot Fortnite; de gamesindustrie is één van de meest veranderende industrieën geweest tijdens de voorbije jaren, en het ziet er naar uit dat er nog veel te ontdekken valt. Niet alleen op vlak van technologie, maar ook op vlak van de belevenissen. Daarom kunnen marketeers en adverteerders deze ontwikkelingen maar beter nauw in de gaten houden.

Afbeelding: www.pexels.com (CC0)

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.