Tags: content marketing, video marketing
Dat video populair is, hoeven we je niet uit te leggen. Een gemiddeld huishouden heeft naast een TV-abonnement ook een abonnement op één of meerdere streamingdiensten. Video’s op TikTok, Instagram, Facebook, LinkedIn en natuurlijk Youtube worden dagelijks urenlang bekeken. Alleen al op Youtube wordt er 12 dagen aan content geupload per minuut! Video marketing kan dus niet ontbreken in de toolmix van de b2b marketeer.
Maar hoe zet je video marketing optimaal in en wat kun je bereiken met marketing video’s voor jouw b2b doelgroepen? In deze uitgebreide guide nemen Koen en ik een duik in dit topic zodat jij geen excuses meer hebt om video serieus te nemen als onderdeel van jouw marketingstrategie!
Dit artikel is geschreven door Koen van Playforward & Marcel van b2bmarketeers.nl.
Wat is videomarketing?
Wat is videomarketing precies? Het ligt er maar net aan wie je spreekt in hoeverre je hier een duidelijke definitie van krijgt.
De brede definitie van videomarketing is:
‘Het gebruiken van video’s voor marketingdoelen’.
Volgens deze definitie doet ieder bedrijf, dat wel eens een video ingezet, heeft aan videomarketing. Natuurlijk is dat te simplistisch. Een video maken, online plaatsen en het daarbij laten… dan spreken we niet echt van videomarketing.
Marketing is een continu proces van communiceren met de markt. En dat geldt dus ook voor videomarketing. Het is het structureel inzetten van video in de marketing en communicatie. Daarom is een scherpere definitie van videomarketing:
‘Het inzetten van video’s als vast onderdeel van het totale marketingplan ten behoeve van de marketingdoelen.’
👇 B2B marketing video tip tussendoor! 👇
Check deze 4 laagdrempelige b2b marketing video’s! Een van deze varianten heb jij vandaag nog opgenomen én ingezet als je er even de schouders onder zet.
Video voor marketingdoelen
Marketingdoelen worden over het algemeen uit de vier P’s gedestilleerd dus jouw video’s kunnen bijdragen aan het behalen van doelen rondom: product, promotie, plaats en prijs.
Videomarketing in optima forma is het opnemen van video in de marketingmix en dit voor de lange termijn onderdeel maken van het marketingplan. Dit betekent dus dat je als marketeer vragen moet beantwoorden als:
- Voor welke doelen worden video’s ingezet?
- Wat is de rol van video in de totale mix van uitingen?
- Via welke kanalen worden de video’s gepubliceerd?
In de volgende hoofdstukken gaan we hier verder op in en bespreken we ons simpele, doeltreffende model om een videostrategie op te zetten.
De geschiedenis van video in marketing
Voordat we verder duiken in de meer praktische zaken nemen we je even mee in de geschiedenis van videomarketing. De basis ligt in de digitalisering van marketing. Sinds het internet is marketing meer en meer verschoven naar het online domein. En juist online zijn de mogelijkheden voor de inzet van video’s eindeloos.
B2B video commercials en beursvideo’s
Voor die tijd maakten bedrijven natuurlijk ook video’s. Maar die moesten op videoband of DVD gezet worden. Het gebruik was toen natuurlijk offline: video’s werden vertoond op beurzen of tijdens klantafspraken. Meer kon ook niet. Voor tv-commercials was de b2b doelgroep vaak te specifiek. Het maken en distribueren van video’s was kostenintensief en complex. Het bereik van beurzen of klantafspraken is relatief beperkt en dus was de inzet van video ook minder.
Online verandert alles
Met de komst van internet veranderde dit snel. En vanaf 2005, met de oprichting van Youtube, ging het heel snel. In het begin waren het voornamelijk Home Video’s. Maar YouTube maakte het makkelijk om een video online te zetten en die overal te delen waardoor ook bedrijven het medium gingen omarmen. Anno nu kan je op vrijwel ieder online platform video’s uploaden.
De nieuwste sociale media zoals Snapchat en TikTok, draaien alleen nog maar om video’s. En met sneller (mobiel) internet is het nu mogelijk om letterlijk overal en op elk moment video’s te kijken. Het potentiële bereik van een video is dan ook enorm.
De mogelijkheden voor het publiceren van video’s anno 2024.
Bedrijfswebsite | Beurzen |
Congressen | |
Emails | Wachtruimtes |
Verkoopafspraken | |
YouTube | Workshops |
Open Dagen | |
Vacature-websites | Direct Mailings (de video-kaart) |
Digitale Billboards (signage) | |
Email Campagnes | |
TikTok | |
Intranet | |
Marktplaatsen (Amazon, Bol) |
Lagere drempel voor videomarketing
De digitalisering van videoproductie zelf is ook belangrijk geweest. De technologie om video’s te produceren, is in een paar decennia enorm verbeterd én goedkoper geworden. Het maken van hoogwaardige video’s is nu een stuk betaalbaarder, vergeleken met 25 jaar geleden. Iedereen met een mobiele telefoon is content creator!
Daardoor is het ook voor steeds meer bedrijven mogelijk om een videoproductie te laten maken. Een video is ook sneller terugverdiend als de kosten lager liggen.
In het kort waarom video marketing snel groeit:
- Vergroot bereik door digitalisering van marketing
- Lagere productiekosten door digitalisering van videproductie
- Hoger rendement op video door groter bereik en lagere kosten
Dat is waarom videomarketing door steeds meer bedrijven gedaan wordt. Het blijkt ook uit de statistieken. Onlangs onderzocht marketing automation gigant HubSpot de inzet van video onder haar klanten. Deze klanten, verspreid over het brede MKB-veld, gaven aan dat video de belangrijkste investering zal zijn voor B2B merken in 2022. Ook was het voor een grote groep content marketeers duidelijk: video is de nummer 1 content die marketeers in hun content marketing strategie gebruikten in 2021.
Type video’s voor marketing
Video is nogal een breed begrip. Er zijn meerdere type video’s. En dan bedoelen we niet een bedrijfsfilm of instructiefilm. In die benaming zit het doel: een instructievideo geeft instructies. Met type video’s bedoelen wij de vorm:
- Film: live-action films zijn video’s met ‘echte’ beelden. Dit is de bekendste vorm. Denk aan een filmcrew die op locatie opnames maakt van echte mensen, producten, locaties, etc.
- Animatie: geanimeerde video’s met ‘virtuele’ beelden. Dit zijn video’s die illustraties of 3D modellen gebruiken en die animeren tot video. Simpel gezegd: 2D of 3D tekenfilms. Een bekend type is de uitleganimatie.
- Drone: luchtvideo’s met een drone gefilmd. Enorm populair en de ontwikkelingen volgen elkaar hier snel op. Vaak is een drone ook onderdeel van live-action films.
- Livestreams: live-uitgezonden video-opnames. Dit zijn video’s die direct aan de kijker getoond worden, tijdens de opname. In corona-tijd is deze vorm snel populair geworden.
De verschillende types video zijn ook te combineren in één productie, zoals in dit voorbeeld. In deze brandvideo is live-action film, drone en 3D animaties ingezet.
Hoe kies ik de juiste vorm voor mijn video’s?
Welke vorm je kiest, hangt samen met:
- het doel
- de doelgroep
- het onderwerp
- de praktische mogelijkheden
Live-action films worden ingezet in videocontent met mensen, zoals testimonial video’s en vacature-video’s. Ook videocontent met producten of productieprocessen als onderwerp zijn vaak live-action.
Animatievideo’s zijn ideaal voor het uitleggen van zakelijke diensten. Dit zijn 2D explainer video’s die uitleggen hoe een zakelijke dienst werkt en welke voordelen dat heeft. En 3D animaties bieden veel mogelijkheden om complexe technologie te visualiseren.
Dronevideo’s zijn spectaculair. Perfect om op te vallen en adembenemende shots te maken. Met racedrones is het mogelijk door gebouwen te vliegen. Je ziet ze ook vaker voor overzichtshots bij registraties van grotere events.
Livestreaming is geschikt voor videocontent waarin er interactie is met de doelgroep en een mate van exclusiviteit. Voor evenementen of webinars is een livestream een goede optie.
Wat zijn de voordelen van videomarketing?
Video heeft een aantal voordelen waardoor het een groot verschil maakt in jouw marketing. Dit zijn de twee belangrijkste voordelen:
1. Multi-inzetbaarheid
Als je het slim aanpakt, kun je een videoproductie op meerdere manieren inzetten. Daarmee kun je het rendement van de productie maximaliseren. Een bedrijfsvideo kan via veel kanalen ingezet worden, zoals het overzicht eerder in dit artikel laat zien. Door video via veel kanalen te verspreiden, vergoot je jouw bereik en impact. Video is zo een marketing-brede tool die jouw hele marketing een boost geeft. Video’s passen dus ook naadloos bij jouw content marketing.
In deze video van Salesforce is geen moment hun product te zien, geen moment een klant en de merknaam komt pas in het allerlaatste shot. Dit is een verhaal over een visie op de wereld, op technologie en wordt er een beleving neergezet met beeld, geluid en storytelling.
2. Impact
Het belangrijkste onderscheidende karakter van marketingvideo’s is impact. Met een video kan beweging, kleur, tekst en geluid gecombineerd worden waarmee het een krachtige manier is om een boodschap over te brengen. Een video prikkelt meerdere zintuigen en met de juiste technieken en content is de aandacht lang vast te houden.
Met videomarketing hebben merken dus een middel om doelgroepen emotioneel te raken en te binden aan hun merk. Ook in b2b!
Hoe start je met videomarketing?
Ok. Dat video belangrijk is, dat weten we. Maar hoe ga ik te werk als ik voor een b2b-merk video optimaal in wil zetten? Om je te helpen bij het slim inzetten van videomarketing hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.
1. Begin bij de pijnpunten in jouw Customer Journey
Bij een merkbekendheid of merklading-doelstelling horen andere video’s dan bij leadgeneratie-doelstellingen. Werk bij opstellen van een videomarketingstrategie daarom vanuit de Customer Journey. Beoordeel voor iedere fase waar een stapje extra nodig is om jouw marketing te verbeteren. Bedenk vervolgens op welke manier video dit kan bereiken.
Een aantal voorbeelden:
- Is de Sales Cycle te lang?
Probeer met uitlegvideo’s en productdemo’s de verkopers te ontlasten. Zij concentreren zich dan op de klant-specifieke vragen en relatiemanagement.
- Valt het aantal aanmeldingen voor jouw webinars tegen?
Probeer eens video-uitnodigingen in te zetten om dit aantal te verhogen. Bijvoorbeeld een korte Teaser van een vorig webinar of reacties van deelnemers.
- Wil je meer leads genereren vanuit LinkedIn advertising campagnes?
Zet een video-advertentie in om jouw Lead Magnet te promoten. Bijvoorbeeld een korte vlog-achtige video die uitlegd welke inzichten de Whitepaper biedt.
- Krijgen vertegenwoordigers vaak de vraag wie jullie zijn en wat jullie doen?
Bouw aan een sterker merk met een creatieve brandvideo. Bijvoorbeeld een video die over de ‘Why’ van het bedrijf vertelt.
Benader de inzet van video vanuit het doel. De pijnpunten in de Customer Journey zijn vaak een goede hint waar marketing aan moet werken. Zet daar video voor in en zo wordt het een sterk geheel in jouw totale marketing.
2. Maak het jezelf makkelijker: start op tijd met video marketing!
Als je een beeld hebt van de video’s die je nodig hebt, is het zaak op tijd te starten. Marketeers verkijken zich vaak op de doorlooptijd van het hele proces zoals:
- Akkoord halen bij verschillende stakeholders
- Budgetten vrijmaken
- Concept bedenken
- Scripts schrijven
- Storyboard maken
- De shoot voorbereiden
- De shoot uitvoeren
- Editen
- Revisies doorvoeren
- Distribueren
- Meten/analyseren resultaten
De doorlooptijd van een video varieert en is afhankelijk van de professionaliteit van de organisatie of partners, de beschikbare middelen en de gewenste productiewaarde.
Door op tijd te starten, maak je het jezelf makkelijker. Tijdsdruk beperkt de creatieve mogelijkheden en dwingt keuzes te maken omwille van deadline in plaats van de kwaliteit. Zonde. Start op tijd zodat de kwaliteit leidend is.
3. Denk vooruit: ‘Begin with the End in Mind’
Door vooraf rekening te houden met de inzet op verschillende kanalen kan je jouw video optimaal integreren in jouw marketing. En vergroot je daarmee het rendement van de video. Een nieuwe productvideo voor op de website is ook goede content voor social media. Door van tevoren in kaart te brengen op welke kanalen jij wilt publiceren, zorg kan je de video optimaal ontwerpen voor ieder kanaal. Voor social media zijn korte video’s beter en is een vierkante of staande video het advies. Pas jouw video aan op ieder kanaal voor een nog beter resultaat.
4. Zorg voor een eenduidige videotaal
Als je vooraf goed nadenkt over de standaard elementen en uitstraling kan je daar op doorbouwen voor alle video’s die onderdeel zijn van jouw videostrategie. Zorg bijvoorbeeld voor een herkenbare logo-animatie, een duidelijke filmstijl en filters en een template ontwerp voor ondertiteling. Denk ook na over tone-of-voice: zakelijk of informeel, u of jij, veel of weinig humor etc.
5. Maak een wensenlijst voor video marketing
Vaak heb je al best een idee wat voor video’s je nodig hebt. Het is belangrijk hier goed over na te denken, zoals we in het volgende hoofdstuk uitwerken. Toch kan het geen kwaad eerst een soort wensenlijst op te zetten. Het geeft vrijheid van denken als je even op je onderbuik gevoel kan leunen en niet alles meteen ‘strategisch’ maakt.
- Aftermovie van events
- Productvideo’s
- Instructievideo’s
- Vlogs
- FAQ-video’s
- Case video’s
- Brandvideo
- Webinar
Deze productvideo vertelt in 1 minuut over de voordelen van het product met overzichtelijke animaties. De stijl past goed bij B2B.
Hoe stel je een videomarketingstrategie op?
Om te voorkomen dat je gedurende het jaar gillend gek wordt het ene interne ad-hoc video idee na het andere, is een goed plan belangrijk. Een videomarketingplan die geïntegreerd wordt in de commerciële plannen, creëert voorspelbaarheid en schaalvoordelen. Het devies: werk een goede strategie uit voor video marketing.
1. Strategisch plan
Het een strategisch video plan moet voortvloeien uit de commerciële doelen. Video marketing moet aansluiten bij die doelen en onderdeel worden van de plannen om die te bereiken. Voor vrijwel ieder commerciële doelstelling is video in te zetten als katalysator, bijvoorbeeld merkbewustzijn, leadgeneratie en klantservice. Het strategisch plan presenteert welk doel nagejaagd worde en op welke manier video ingezet wordt.
De praktische zaken horen er ook bij. Bepaal het (jaarlijkse) budget en maak een planning welke video’s wanneer in productie gaan.
2. Storytelling
Als de grote lijnen staan, is het tijd om creatief te worden. Hier komt storytelling om te hoek kijken. Maak geen saaie video’s die droge informatie oplepelen. Creëer video’s die klanten meenemen in een verhaal en zo voor inleving en beleving zorgen. Het maakt niet uit wat voor video je maakt. Van brandvideo tot klantcase en webinar-uitnodiging, iedere video moet een storytelling gebruiken. Voor goede video storytelling zijn een aantal principes te hanteren:
- Zorg voor herkenbaarheid bij klanten, zodat zij zich inleven
- Werk met een duidelijk kop-romp-staart opbouw
- Vertel over voordelen en toepassingen en niet over features
- Presenteer jezelf als oplossing voor een probleem
Werk voor iedere video van het strategisch plan een verhaallijn uit. De echte uitwerking van de storytelling begint zodra een video in productie gaat, maar het is verstandig om de insteek van iedere video alvast helder te hebben.
3. Content plan
Als een video in productie gaat, moet er nagedacht worden over een contentplan. In deze fase bepaal je hoe een video ingezet wordt op de verschillende kanalen. Voor het beste resultaat optimaliseer je de video voor ieder kanaal. Op de website is een andere call-to-ation relevant dan op social media. En op social media is een kortere versie beter. Voor beurzen is ondertiteling onmisbaar. Verder is het slim om een planning uit te werken, waarbij je uitgaat van meerdere versies.
Wat is de ideale lengte van een marketing video?
Als je aan de slag gaat met het produceren van jouw marketing video, kom je al snel uit bij de vraag: hoe lang moet de video zijn? De ideale lengte bestaat niet. Althans, niet één lengte. Het hangt per video af wat de beste lengte is. Hoe lang een video moet duren, bepalen we op basis van een aantal factoren:
- Het doel van de video
- De boodschap van de video
- Het kanaal van publicatie
1. Instructievideo
Een video met als doel instructies te geven, kan langer zijn. Onvolledige instructies geven omwille van lengte heeft geen zin. Dan heeft de klant er nog niets aan. Mensen kijken instructievideo’s om die reden ook helemaal uit. Een lengte van 3 tot 4 minuten is een goede lengte.
2. Promotievideo’s
Een video die als doel heeft een product te promoten, kan beter korter zijn. Deze video probeert te verkopen en dan is kort en krachtig altijd beter. Mensen hebben ook een lagere tolerantie als er aan hen ‘verkocht’ wordt en klikken dit soort video’s eerder weg. Hier is een lengte van 1 tot 2 minuten een goede lengte.
3. Webinars
Webinars zijn weer een ander voorbeeld, waarbij het doel de lengte bepaalt. Een webinar van 2 minuten is meestal zinloos, daarmee kun je niet de diepte in. Klanten verwachten wel diepgang. Voor dit soort video’s is een lengte van 20 tot 40 minuten reëel.
4. Social Media marketing video’s
Mensen kijken video’s op verschillende kanalen anders. Met name voor social media gelden hier andere richtlijnen. Op Facebook en Instagram is een lengte van maximaal 1 minuut het advies. Voor Insta Stories is 15 seconden de richtlijn, net als voor Snapchat en TikTok. Voor Linkedin is een minuut ook een goede lengte, maar daar kom je ook weg met langere video’s.
💡Onthoud dat een boodschap dat niet ‘rond’ is op zichzelf weinig impact maakt. Zet daarom altijd de boodschap centraal en maak de video niet met alleen maar lengte als uitgangspunt. Soms kun je juist door af te wijken van de standaard conventies opvallen en het verschil maken met jouw marketing video!
Hoe publiceer je een video succesvol?
Voor een succesvolle video is een slimme publicatie essentieel. Een video kan nog zo sterk en origineel zijn… Als niemand het ziet, heeft de marketing video letterlijk nul bereikt. De truc is om een zo’n groot mogelijk podium te creëren voor de video. En dat zoveel mogelijk mensen van jouw doelgroep de video zien.
Zorg voor een groot podium…
Een groot podium creëer je door jouw publicatie in te richten volgens twee basisprincipes.
- Publiceer op zoveel mogelijk kanalen
- Publiceer over een langere periode
Door op zoveel mogelijk kanalen te publiceren, vergroot je de kans dat jouw video de doelgroep bereikt. Eerder in dit artikel hebben we al een overzicht gegeven op welke kanalen video’s ingezet kunnen worden. Maak een overzicht van de kanalen waar jouw doelgroep actief is en zet daar de video in. Meer kanalen zorgt voor een grotere spreiding
…voor een cross-mediaal effect
Deze aanpak heeft een cross-mediaal effect. Een klant is vaak op meerdere kanalen actief. Komen zij jouw video op al die kanalen tegen, dan val je extra op en nestelt jouw merk en boodschap zich in hun geheugen. Dat werkt bijvoorbeeld zo:
- De klant ziet een korte versie van de video op Linkedin
- Drie weken later bezoekt de klant de website en ziet de langere video
- Twee maanden later komt hij langs op de beurs en ziet de video weer
- Et cetera.
…door te werken met een contentplanning.
Op social media versterk je dit effect door over een langere periode te publiceren. Simpel gezegd: houd het niet bij slechts één post. Zet een contentplanning op en publiceer voor een langere periode een serie van verschillende posts. Door met meerdere versies van de video te werken, is het voor de klant iedere keer weer net even anders.
- Gebruik relevante hashtags #
- Tag personen die hebben meegewerkt🧙♂️
- Schrijf een begeleidend bericht in de post 🖊️
- Vraag collega’s te reageren voor extra interactie 👍
- Denk aan de ondertiteling; veel scrollen zonder geluild 🔇
Wat zijn belangrijke video marketing trends?
Er is een aantal trends dat interessant is om te volgen. Door in te haken op deze trends vergroot je de kans op succes. We nemen een aantal video marketing trends met je door:
1. Personalisatie
Personalisatie blijft een trend die steeds mooiere vormen aanneemt. In dit type video neem je unieke data van de klant/prospect mee in de video. Denk aan de bedrijfsnaam, het logo of de naam. Onlangs kon je je naam en postcode invoeren bij de site van het Sinterklaasjournaal en kreeg je persoonlijk te horen waar jouw pakje is gebleven. Dit soort toepassingen kan voor een magische beleving zorgen; ook in B2B!
2. Social media video’s
Social media zoals LinkedIn bieden steeds meer mogelijkheden om video in te zetten. Ads, social postst, direct messages; alle vormen van communicatie ondersteunen video. Dat is mooi want daarmee heb jij weer nieuwe opties om impact te maken bij prospects en klanten. Hierin zijn Short Form Video’s een sterke trend: korte video’s van 10 tot 30 seconden, vierkant of staand.
3. Videotreintjes
Een andere ontwikkeling is die van videotreintjes. Je bent waarschijnlijk al wel gewend aan verschillende e-mails die je ontvangt na het downloaden van een whitepaper of e-book? Of die je krijgt na het proberen van een SaaS-tool? Deze e-mailtreintjes worden langzamerhand verrijkt met of zelfs vervangen door video. Een mooi initiatief op dit vlak is VideoAsk. Je kunt met deze tool een vraag stellen aan je prospect of klant en antwoordopties in de video weergeven. Hier hang je vervolgens weer andere video’s aan vast. Super persoonlijk, relevant en impactvol!
4. User generated content
Iedereen heeft telefoons met fantastische camera’s, drones en GoPro-camera’s. Het maken van video-content is toegankelijker dan ooit. Bedrijven gebruiken dit ook steeds meer. Laat klanten of medewerkers maar video’s maken die je inzet voor marketingdoeleinden!
5. High production value video’s
We zien ook een trend van hoge productiewaarde video’s. Omdat veel techieken toegankelijker zijn dan tien jaar geleden is het voor productiemaatschappijen ook eenvoudiger om toffe producties te maken met een hoge productiewaarde. Innovaties zoals drones dragen hier aan bij. Een hoge productiewaarde straalt af op jouw merk en organisatie. Daarmee beschik je dus over nieuwe mogelijkheden voor videomarketing om jouw boodschap te verpakken en onder de aandacht te brengen.
Wat kost video marketing?
De kosten voor video marketing zijn van afhankelijk van meerdere factoren. De belangrijkste factoren zijn: de ‘zwaarte’ van de productie én de distributie van de video.
1. Productiekosten
Voor iedere video doorloop je idealiter een pre-productie-, productie– en post-productiefase. Dit zijn de stappen die er onder vallen:
Pre-productie
- Brainstorm
- Script, shotlist & story board
- Locaties, materialen en acteurs regelen
- Afstemming stakeholders
Productie
- Filmen voor live-action video’s
- Illustreren voor 2D animaties
- 3D modelleren voor Technische animaties.
Post-productie
- Montage
- Audiomixage
Bij simpele video’s zijn deze onderdelen eenvoudig en vraagt het minder tijd. Voor een simpele testimonial video bestaat het script vaak uit een vragen-en-antwoord overzicht plus een shotlist.
Bij een uitgebreide case-video wordt er wel echt een script uitgewerkt met scènes. Daarvoor is bijvoorbeeld een hele draaidag nodig met meerdere crewleden terwijl de testimonial in een ochtend erop staat met zelf-regisserende cameraman.
En hier zit ook het verschil in kosten in. Eenvoudige video’s zijn dus voordeliger, omdat die minder manuren vragen.
- Simpele video’s zijn al van 1.500 euro te produceren. Video’s met een hogere productiewaarde zijn kostbaarder. In principe kan je het zo gek maken als jezelf wilt.
- Voor een uitgebreidere case video is 4.000 euro een goede richtlijn.
- Voor Brandvideo’s, wat echt jouw ‘Flagship’ video is, zijn budgetten vanaf 15.000 euro een goede indicatie.
2. Distributiekosten
Naast de productie van je marketing video heb je ook te maken met de distributie ervan. Ga je de video alleen organisch inzetten of wil je hem ook betaald aanjagen via advertising? In dat geval zul je ook een budget moeten reserveren voor de inzet van de video.
Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om hem via een video-post-card te versturen naar de belangrijkste prospects. Dan heb je een budget nodig voor de direct mail productie en verzending. Voor verspreiding via e-mailmarketing betaal je uiteraard veel minder.
De kosten voor de distributie zijn dus totaal afhankelijk van jouw marketingplan. Als we dan toch een bedrag moeten noemen: je kunt je videoadvertentie waarschijnlijk voor €300,- per maand al een aardig bereik geven via LinkedIn advertising binnen jouw B2B-doelgroep.
Hoe kies je het juiste bureau?
Er zijn tegenwoordig veel partijen die voor jou videocontent kunnen produceren. Ieder bedrijf biedt zijn eigen kwaliteit, service en prijs. Over het algemeen is het onder te verdelen in een aantal categorieën.
1. ZZP Videomaker
Een ZZP videomaker is een freelancer. Vaak zijn ZPP’ers voordelig geprijsd is, omdat de zij geen kantoor, meerdere camera-sets en allerlei collega’s hebben. De kwaliteit veschilt per videomaker en dat kan best een groot verschil zijn. Hoe beter de videomaker, hoe hoger het tarief. Het nadeel van ZZP’ers is dat zij beperkt beschikbaar zijn. Vol is vol. Verder zijn zelfstandig videomakers vaak goed in een aantal onderdelen van video maken, maar niet in allemaal. Hierdoor is ook in de kwaliteit een beperking. Voor simpele projecten zijn zij goed inzetbaar en blijft het budget leuk. Bij ingewikkeldere video’s is het goed even te kijken of dat wel tot de mogelijkheden behoort.
2. Kleine Video Agencies
Een kleine video agency is een bedrijf met een team van 3 tot 8 personen. Vaak hebben zij expertises op verschillende terreinen, waardoor ze elkaar goed aanvullen. Dit levert een goede kwaliteit, doordat alles op een hoog niveau uitgevoerd wordt. Vaak zijn agencies multidisciplinair en maken zowel vidoe’s en animaties. De beschikbaarheid bij dit soort agencies is vaak ook goed, doordat zij niet op één maker leunen. De prijs zijn wel hoger dan bij ZZP’ers. Wil je ieder jaar meerdere video’s maken, dan zijn dit soort bedrijven ideaal. Ze hebben een goede prijs-kwaliteit, zijn in staat simpele en hoogwaardige video’s te maken en verschillende technieken in te zetten (video, drone, animatie, etc.).
3. Grote(re) Video Agencies
De grotere video agencies hebben teams van 10 personen of meer. Dit zijn vaak grotere studio’s die ook voor TV commercials ingeschakeld worden of grootschalige videoproducties doen met grote aantallen. Dit soort bedrijven zijn het beste in de echte unieke en in het oog springende producties. In deze teams zijn de expertises nog meer opgedeeld onder verschillende personen, die nog extra specialistisch zijn. Uniekere concepten en hogere specialisatie zorgen wel voor hogere prijzen. Beschikbaarheid en serviceniveau is bij deze bureaus natuurlijk ook goed.
Kwaliteit, beschikbaarheid, service & klik
Wat voor type leverancier bij jou past, hangt dus samen wat je zoek in kwaliteit, beschikbaarheid en service. Sommige bedrijven kiezen meerdere leveranciers, bijvoorbeeld een grote agency voor commercials voor grote campagnes en een kleine agency voor case video en uitleganimaties.
Let bij de selectie van een leverancier op de klik die je met hen hebt. Prijs en kwaliteit is belangrijk, maar video maken is teamwerk. Een klik hebben is dus minsterns zo belangrijk. Stel jezelf vragen als:
- Begrijpen ze mijn vraag?
- Zijn ze bekend met mijn sector?
- Spreken hun creatieve ideeën mij aan?
- Sluit het proces aan bij hoe ik graag werk?
💡Tip! Zelf aan de slag met het monteren van je eigen video’s? Check ons artikel met video editor tips!
Aan de slag met video marketing
Wil jij aan de slag met video marketing en kun je daar hulp bij gebruiken? De auteurs van dit artikel helpen je graag bij jouw videomarketingstrategie, de videoproductie én het distributieplan. Een keertje sparren? Neem contact op met Marcel of Koen via dit contactformulier.
Bronnen
- Header Photo door Julia Avamotive
- Geschiedenis foto door Dids
- Video types Customer Journey door b2bmarketeers.nl
- Video production foto’s door Playforward
Aanbevolen artikelen rondom dit thema
SEO voor een B2B website: stappenplan
SEO voor een B2B website: tips & stappenplan. Met deze stappen gaan jouw pagina's beter scoren en trek jij het verkeer dat je zoekt!
Een persona maken: zo pak je dat aan
Een persona maken helpt je daarbij. Je gaat alle beschikbare informatie over jouw ideale klant verzamelen, nieuwe informatie ophalen
Je marketingbrein uitschakelen? 6 redenen waarom lezen helpt!
Je marketingbrein uitschakelen? 6 redenen waarom lezen helpt! Start direct en begin met het lezen van dit artikel!
Waarom uitlegvideo’s essentieel zijn voor jouw bedrijf
Dit zijn de voordelen van uitlegvideo's, het verschil tussen uitlegvideo's en instructievideo's. Lees snel onze tips!
Succesvolle b2b e-commerce begint bij content
Ook in B2B zit men niet stil. Om een succesvolle b2b e-commerce website te hebben, is rijke content onontbeerlijk.
Viral met bedrijfsvideo’s? Gebruik deze 4 Tips!
Viral met bedrijfsvideo’s? Ook in b2b zien we kansen om viraal te gaan met video. Daar zul je wel wat voor moeten doen! Onze tips!
We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.