Steeds meer bedrijven gebruiken de cloud om mee te werken. Dat is niet voor niks, want het heeft namelijk veel voordelen ten opzichte van traditionele IT-infrastructuur. Gegevens zijn overal toegankelijk indien gewenst, de kosten zijn aanzienlijk lager en gegevens zijn beter beschermd. Maar, waar er aan de ene kant voordelen zijn, zijn er aan de andere kant ook risico’s zoals op het gebied van de beveiliging. We In dit artikel lees je waarom waarom cloud security essentieel is voor jouw bedrijf. We geven ook tips voor het realiseren van een veilige cloudomgeving.
Waarom is cloud security belangrijk?
Als eerst hebben we het over waarom cloud security nou zo belangrijk is voor jouw bedrijf. Zodra je gegevens de grenzen van je eigen netwerk verlaten, is het belangrijk dat je ze beschermd voor hackers en cyberaanvallen. De cloud heeft namelijk meer kwetsbaarheden. De bedreiging is vaak minder zichtbaar en juist daarom is het belangrijk het extra goed te beveiligen.
Waar ligt de verantwoordelijkheid?
Vaak ligt de verantwoordelijkheid voor cloud security bij de cloudprovider, maar het is ook belangrijk dat bedrijven kijken naar hun eigen rol en wat zij hierin kunnen betekenen. Het implementeren van cloudbeveiliging maatregelen is dan ook essentieel om te voorkomen dat jouw organisatie slachtoffer wordt van cybercriminelen. Als we kijken naar cloud security tools, zijn er veel opties om uit te kiezen, zoals Microsoft Azure Sentinel.
Wat is Azure Sentinel?
Azure Sentinel is een cloud-native SIEM en SOAR-oplossing (Security Information and Event Management en Security Orchestration and Automated Response). Deze heeft als doel om organisaties te helpen geavanceerde dreigingen te detecteren en reacties te automatiseren. Het maakt gebruik van artificiële intelligentie om het risico op security-incidenten te verlagen. Door het integreren met Azure Security Center, krijgen bedrijven een complete oplossing die voldoet aan hun specifieke beveiligingsbehoeften.
Voordelen van Azure Sentinel
Microsoft Azure Sentinel heeft heel wat voordelen voor bedrijven.
- Ten eerste zorgt het voor meer zichtbaarheid in de bedrijfsomgeving, wat efficiëntere monitoring mogelijk maakt.
- Ten tweede biedt Azure Sentinel automatisering in het detecteren en reageren op bedreigingen, waardoor je kosten bespaart en risico’s verlaagd.
- Ten derde is het een flexibele en schaalbare oplossing die groeit en verbetert op basis van de bedrijfsbehoeften.
Wat je nog meer kunt doen om de cloudomgeving te beveiligen
Naast de beveiliging op het hoogste niveau van jouw cloudomgeving, zijn er ook andere stappen die je kunt nemen om de veiligheid van gegevens te borgen. Hier zijn zeven eenvoudige tips om je bedrijfscloud te beveiligen:
🔠Sterke Wachtwoorden
Je hebt niets aan een fort met hele dikke muren als de achterdeur de hele dag open staat. Veel veiligheidsissues ontstaan nog steeds door onzorgvuldigheid van gebruikers. Zorg dus op de eerste plaats voor het gebruik van complexe, unieke wachtwoorden voor al je accounts. Dus nee: 23456789 of Welkom01 zijn geen opties meer!
Instrueer je teams om een wachtwoordmanager te gebruiken om ze bij te houden. Het is ook belangrijk dat wachtwoorden regelmatig vernieuwd worden. Voor veel applicaties kunnen IT-teams dit ‘afdwingen’ bij gebruikers door instellingen in de software. In veel CRM-systemen bijvoorbeeld, is dit een optie. Waar dit niet kan, is een herhaalde boodschap van het belang hiervan nodig.
🔐Tweefactorauthenticatie (2FA)
Zet 2FA aan voor al je cloudaccounts. Hiermee voeg je een extra beveiligingslaag toe door een code te vereisen naast je wachtwoord. De meeste applicaties dwingen dit inmiddels af bij gebruikers. Ook hier kan de IT-afdeling een essentiële rol spelen door dit in te richten voor gebruikers.
💽Regelmatige Updates
Zorg ervoor dat je cloudservices en applicaties altijd up-to-date zijn. Updates bevatten vaak belangrijke beveiligingsverbeteringen. Bij de grotere, professionelere organisaties worden updates vaak automatisch doorgevoerd. Soms tot frustratie van gebruikers. Heb jij het nooit meegemaakt? Je zit midden in een document en ineens start je computer opnieuw op om een update door te voeren? ;-).
🦹♂️Toegangsbeheer
Hoe meer mensen toegang hebben tot gegevens, hoe groter de kans op een lek. Beperk de toegang tot je cloudbronnen dus tot alleen de noodzakelijke personen. Gebruik strikte machtigingen om ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Ook hierin bieden verschillende tools handige opties. Denk aan het automatisch intrekken van machtigingen zodra een persoon buiten dienst is.
⌨️Encryptie
Versleutel gevoelige gegevens, zowel in data overdracht als in opslag. Hierdoor zijn je gegevens veilig, zelfs als ze toch worden onderschept.
👩🎓Bewustwordingstraining
We hebben het al aangeraakt bij een aantal van de andere punten: goede cybersecurity begint bij bewustwording. Als je iemand nooit leert om een alarm aan te zetten bij het vertrekken van het pand, kun je ook niet van die persoon verwachten dat die dit automatisch doet. Dat is bij cyber niet anders. Informeer je team over de risico’s van de cloud en hoe ze zich kunnen beschermen. Train gebruikers in het verantwoordelijk omgaan met gegevens. Een goede kennis van de juiste protocollen hoort daar ook bij. Maar ook het faciliteren van de juiste tools (wachtwoordmanagers) én documentatie zijn daarbij van belang.
Conclusie
Veel bedrijven werken vanuit de cloud en het is daarom belangrijk deze goed te beveiligen. Een goede optie om je cloudgegevens te beveiligen, is Azure Sentinel. Er zijn nog tal van andere oplossingen om je cloudgegevens mee te beveiligen, dus laat je zeker goed informeren door experts. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw gegevens goed beveiligd zijn.
Aanbevolen artikelen rondom dit thema
Ondernemer, werk jij ook aan je eigen persoonlijke ontwikkeling?
In dit artikel duiken we in het fenomeen van de business coach en wat daar de voordelen van zijn voor managers, directeuren en bedrijfseigenaren.
Een auto als zzp’er: wat zijn de mogelijkheden?
Werk jij als freelance b2b-marketeer en heb je een auto nodig voor je werk? Dan zijn er verschillende opties. We zetten ze voor je op een rij.
De drie eerste stappen bij het maken van je eigen website
Als je een nieuwe eigen website wilt, zijn er een aantal belangrijke stappen om te zetten voordat je live kan gaan.
Een virtueel zakelijk nummer: de volgende stap in bereikbaarheid én professionaliteit
Lees waarom een virtueel zakelijk nummer jouw kan helpen bij de bereikbaarheid en professionaliteit van jouw organisatie. Met stappenplan!
Deze bedrijfsrisico’s loop je als ZZP’er
Bedrijfsrisico's voor ZZP'ers: Klanten die te laat (of helemaal niet) betalen, dreigende juridische procedures en schadeclaims en meer!
Wat is SD-WAN en hoe helpt het jouw marketingbureau?
Wat is SD-WAN en wat heb jij er aan met jouw organisatie? Deze netwerktechniek wordt razendsnel populair, tijd voor alle ins en outs!
We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.