Geschreven door Jody Op den Buijsch & Marcel Nanning
AI marketing: je halve LinkedIn-tijdlijn, de groepsapp van je collega’s en zelfs de kantinejuf op je werk raakt er niet over uitgepraat. Het is duidelijk: AI – Artificial Intelligence – is geen hype. Het gaat de boel in de komende jaren flink opschudden. Hoe zet je AI in voor marketing? En welke tools zijn onmisbaar? En worden hierdoor de copywriter, designer en contentmarketeer met uitsterven bedreigd? We zochten het voor je uit.
Wat is AI?
Doorgaans ontstaan roddels door miscommunicatie. Er worden bepaalde aannames gedaan, niet bij de bron geïnformeerd en van mond tot mond worden verhalen steeds kleurrijker gemaakt. In dit artikel willen we de geruchtenmachine geen overuren laten draaien. Daarom vroegen we direct bij de bronnen – in dit geval ChatGPT en Google Bard – Wat AI precies betekent. ChatGPT gaf hierop het volgende antwoord:
“AI (Artificial Intelligence) staat voor Kunstmatige Intelligentie. Het is een tak van informatica die zich bezighoudt met het creëren van computersystemen en -programma’s die taken kunnen uitvoeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Het doel van AI is om machines in staat te stellen te leren, redeneren, problemen op te lossen en taken uit te voeren op een manier die lijkt op hoe mensen dat doen.
Er zijn verschillende vormen van AI, waaronder:
Narrow AI (Zwakke AI): Dit zijn systemen die specifieke taken heel goed kunnen uitvoeren, zoals spraakherkenning, beeldherkenning, vertalingen of het spelen van bordspellen.
General AI (Sterke AI): Dit is een hypothetische vorm van AI die een brede reeks taken kan uitvoeren vergelijkbaar met menselijke intelligentie. General AI zou in staat zijn tot zelfbewustzijn, creatief denken en het uitvoeren van diverse taken, maar dit niveau van AI is momenteel nog niet bereikt.
AI maakt gebruik van verschillende technieken, zoals machine learning en deep learning, waarbij algoritmen worden getraind met behulp van enorme hoeveelheden gegevens. Deze algoritmen kunnen vervolgens patronen herkennen, voorspellingen doen en taken uitvoeren op basis van wat ze hebben geleerd.
AI wordt in allerlei domeinen toegepast, van gezondheidszorg en financiën tot transport en entertainment. Het evolueert voortdurend en heeft aanzienlijke invloed op de manier waarop we leven en werken.”
Voor de volledigheid stelden we dezelfde vraag aan Google Bard, het broertje van ChatGPT. Deze zegt het volgende over Artificial Intelligence:
“Kunstmatige intelligentie (AI) is een breed gebied van computerwetenschap dat zich bezighoudt met het creëren van intelligente agenten: systemen die hun omgeving kunnen waarnemen en acties kunnen ondernemen om hun doelen te bereiken. AI wordt vaak gebruikt om taken uit te voeren die voorheen door mensen werden gedaan, zoals het spelen van games, het diagnosticeren van ziekten en het schrijven van creatieve inhoud.
Er zijn veel verschillende soorten AI, maar ze kunnen allemaal worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën:
- Representatieel AI probeert de wereld te begrijpen en te representeren door middel van symbolen en modellen. Deze vorm van AI wordt vaak gebruikt voor taken zoals planning, besluitvorming en taalverwerking.
- Machine learning stelt AI-systemen in staat om te leren van gegevens zonder expliciete programmering. Deze vorm van AI wordt vaak gebruikt voor taken zoals objectherkenning, natuurlijke taalverwerking en spraakherkenning.
AI heeft een enorme impact gehad op onze samenleving, en het potentieel om nog meer impact te hebben in de toekomst. AI wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder:
- Zelfrijdende auto’s
- Klinische diagnose
- Fraudedetectie
- Kunstmatige creativiteit
AI is een snel evoluerende technologie, en het is moeilijk te voorspellen wat de toekomst in petto heeft. Maar één ding is zeker: AI zal een blijvende impact blijven hebben op onze wereld.”
…Terug naar de echte wereld 😉
Zoals je kunt lezen zijn beide tools behoorlijk loslippig. Eigenlijk geven ze zoveel informatie weg dat de kans groot is dat je niet alle bovenstaande alinea’s hebt gelezen. Daarom vatten we het op basis van de AI-input samen aan de hand van een voorbeeld:
AI kun je eigenlijk vergelijken met het menselijk brein. De meesten van ons worden – naarmate de tijd verstrijkt – wijzer en slimmer. Door fouten, ervaringen en educatie worden nieuwe inzichten opgedaan. De eerste keer dat je een spijker in de muur sloeg, ging dat waarschijnlijk niet direct goed. Je sloeg misschien op je duim in plaats van de hamer. Maar door ervaring, oefening en herhaling ging dat steeds een beetje beter.
Zo werkt AI ook: de input die wij als mensen geven, maakt AI steeds beter. Daardoor ontwikkelt het een kunstmatige intelligentie en leert het om patronen te ontdekken en verbanden te leggen. Met als doel om steeds meer (repeterende) handelingen over te nemen van de mens – op alle vlakken. Verdwijnen daarmee veel banen? Misschien. Het zorgt er in ieder geval voor dat functies inhoudelijk veranderen.
AI in marketing
AI heeft het ingedut marketingland weer op scherp gezet. De één is overtuigd van de kracht van AI en gelooft dat menselijke handelingen over 10 jaar zijn uitgestorven, de ander maakt zich totaal geen zorgen en brandt de tools af.
De waarheid? Die heeft zelfs degene met een glazen bol niet. Daarnaast heeft iedereen z’n eigen interpretatie van die waarheid en de invloed van AI. Wél zijn de meesten het erover eens dat AI in marketing gegarandeerd gaat zorgen voor veranderingen, waaronder deze (positieve) gevolgen:
✓ Minder tijd kwijt aan repeterende (menselijke) handelingen
✓ Meer tijd besteden aan kwaliteit in plaats van kwantiteit van de inhoud
✓ Meer automatiseren
✓ Meer personalisatie, waardoor je beter kunt inspelen op je doelgroep
✓ Meer inzicht en statistieken, waardoor je je ideale klant beter begrijpt
✓ Betere klantervaringen bieden
✓ Minder personeelskosten door focus op de juiste functies
✓ Functies die inhoudelijk veranderen
✓ Optimalisatie van marketingbudgetten
Kortom: AI in marketing zorgt ervoor dat taken efficiënter worden uitgevoerd. Een goed voorbeeld daarvan is dit artikel: mijn vingers maakten ruim 3.000 aanslagen op dit toetsenbord om dit stuk tot een goed einde te brengen. Maar wél met behulp van AI-tools zoals ChatGPT en Google Bard: iets wat aan het begin van vorig decennium nog ondenkbaar was. Je kunt AI op dit moment zien als een leergierige assistent of stagiair: je bent minder tijd kwijt aan voorbereidingen, zodat jij je kunt focussen op de inhoud waar AI – vooralsnog – niet aan kan tippen.
Hoe kan je AI nu al inzetten bij je online marketing activiteiten?
De een steekt z’n kop in het zand, de ander volgt iedere AI-ontwikkeling op de voet. Lees je dit artikel, dan gokken we dat je tot de laatste groep behoort. Maar hoe kun je AI nu al optimaal inzetten voor je marketing-activiteiten? Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van marketingonderzoek, design, SEO en personalisatie. We zetten de tools en toepassingen op een rijtje.
Design met AI
👨🎨Canva
Even een social media-afbeelding maken, template voor een design maken of formaat van een afbeelding aanpassen? Daar heb je waarschijnlijk Canva weleens voor gebruikt. Hoewel Canva geen pure AI-tool is, helpen de geautomatiseerde lay-out suggesties en sjablonen je in het ontwerpproces. In de ‘Magic Studio’ transformeer je je ideeën tot teksten (Magic Write), afbeeldingen en video’s (Magic Media). In deze AI-studio zijn verschillende AI-tools geïntegreerd, waaronder Dall-E, Imagen, Mojo AI, D-ID AI Presenters en Murf AI.
👨🎨Adobe Sensei
Adobe heeft de AI-technologie, genaamd Adobe Sensei, geïntegreerd in verschillende tools – waaronder Adobe Photoshop en Adobe Illustrator. Deze AI-functionaliteit helpt bij het automatiseren van taken, het aanbevelen van ontwerpverbeteringen en het versnellen van het ontwerpproces.
👨🎨Tailor Brands
Je merkidentiteit op papier vertalen naar pakkend? Daarvoor gebruik je Tailor Brands. Je vult je bedrijfsnaam in, voegt optioneel een tagline toe, vertelt welke diensten je aanbiedt, geeft aan in welke sector je operationeel bent, kiest het logotype (pictogram, naam of initialen), selecteert stijlen waarvan je houdt – en de AI tool maakt het logo voor jou.
👨🎨Runway ML
Als social media- of advertentiespecialist ken je deze struggle vast wel: je adverteert voor een klant en de budgetten zijn strak afgesteld. Je moet lang wachten op beeldmateriaal en hetgeen dat wordt aangeleverd, is van matige kwaliteit. Met Runway ML kun je teksten en banners met behulp van AI opmaken. Je houdt meer tijd over om te optimaliseren en hoeft niet urenlang door de beeldenbank te spitten.
👨🎨Uizard
Bij ‘Uizard’ (je spreekt het uit als ‘Wizard’, met een knipoog naar UI – User Interface) denken wij vooral aan die scherp-riekende bol die iedere maaltijd op smaakt brengt. Vergis je niet, want hoewel deze tool voor een smaakexplosie zorgt, is dat niet voor je smaakpapillen. Wel wordt een ander zintuig hiermee geprikkeld: je pupillen.
Met deze tool versnel je namelijk het ontwerpproces voor apps en websites. Ken je nog die ouderwetse wireframes om een voorbeeldsite te maken? Verleden tijd. Met Uizard maak je de mooiste designs in een handomdraai. De tool maakt – op basis van simpele concepten – gebruik van machine learning om deze schetsen om te zetten in interactieve prototypes.
👨🎨Krhoma
Voor veel organisaties is het huisstijlhandboek de heilige graal. Om ervoor te zorgen dat marketinguitingen consistent blijven, worden kleurcodes streng bewaakt en ben je je leven niet zeker als je afwijkt van de bedrijfsbijbel. Met Krhoma ben je je leven een stuk zekerder: deze tool genereert op basis van de kleurpaletten van je organisatie de juiste afbeeldingen, logo’s en grafische ontwerpen.
👨🎨Designs.ai
Designs.ai biedt een suite van AI-gestuurde tools voor verschillende ontwerptaken. Het omvat tools zoals ‘Logo AI’ voor het maken van logo’s, ‘Branding AI’ voor het maken van complete merkidentiteiten en Mockup AI voor het snel genereren van productmock-ups. Deze tools maken gebruik van AI om ontwerpprocessen te automatiseren en te versnellen.
👨🎨Midjourney
Afbeeldingen genereren op basis van een simpele tekstinvoer? MidJourney is je tool. In Discord (een kanaal, vergelijkbaar met Slack) kies je een kanaal en vul je je ‘prompt’ (zoekopdracht) in de zoekbalk in, door te beginnen met /imagine. Het werkt wat omslachtig en ziet continu andere opdrachten van gebruikers voorbij vliegen. Daarnaast kan het even duren voordat je de juiste stijl hebt gevonden. Google op verschillende ‘prompts voor Midjourney’ om de stijl die je voor ogen hebt om te zetten naar een geschikte afbeelding.
👨🎨DALL-E
Natuurlijk kan een van de beste paarden van stal niet ontbreken uit dit lijstje. Ik (Marcel) werk het liefst met Midjourney. Maar wat ik heb gezien van DALL-E is dat deze tool zeker niet onder doet voor Midjourney. Ook hier spreken we over een taal-gestuurde plaatjesmaker. Deze keer betreft het er wel een, rechtsreeks uit de stallen van OpenAI (ja, waar ken je die toch van?)
💡Lees hier meer over AI afbeeldingen voor marketing.
AI voor SEO
SEO – Search Engine Optimization. Oftewel: goed gevonden worden op bepaalde termen waar je doelgroep op zoekt. Net zoals we met B2B marketeers graag gevonden worden op de term “AI” en “marketing in AI” (en daarom dit artikel schrijven met behulp van – surprise, surprise – AI) zijn er ongetwijfeld ook bepaalde termen waar jouw ideale klant op zoekt – en waarop je gevonden wil worden. AI tilt je SEO-inspanningen naar een hoger level, mits je het goed aanpakt. Je kan het op de volgende manieren inzetten.
Zoekwoordonderzoek
Allereerste vroeg ik aan ChatGPT (wat ons betreft toch wel de aanstichter van deze hele AI-opschudding) hoe deze tool kon helpen met zoekwoordonderzoek. Dit gaf ‘Chappie’ als antwoord:
Natuurlijk, ik kan zeker helpen bij zoekwoordonderzoek! Om te beginnen, zou ik graag wat meer informatie willen hebben:
- Doel van je website of content: Wat is het hoofddoel van de website of de content waarvoor je zoekwoordonderzoek wilt doen?
- Onderwerp of branche: Over welk onderwerp of binnen welke branche gaat het? Dit helpt bij het begrijpen van de context voor het zoekwoordonderzoek.
- Doelgroep: Voor wie is de content bedoeld? Zijn er specifieke demografische gegevens of gedragskenmerken van je doelgroep die van belang zijn?
Met deze informatie kan ik suggesties doen voor relevante zoekwoorden die mensen waarschijnlijk gebruiken bij het zoeken naar informatie in jouw specifieke domein.
Daarna gaf de AI-tool nog suggesties van verschillende tools om het zoekwoordonderzoek mee uit te voeren. De tool geeft je stof tot nadenken en biedt mogelijk nieuwe perspectieven, maar het zoekwooronderzoek uitvoeren, volumes achterhalen en conclusies trekken moet je vooralsnog zelf doen.
Contentcreatie- en optimalisatie
Heb je een bepaalde term waarop je goed gevonden wilt worden, maar ben je geen schrijftalent of ontbreekt het je aan kennis? Dan kun je tools zoals ChatGPT of Google Bard inzetten om een stuk voor je te laten schrijven – waarbij de tekst SEO geoptimaliseerd is. Ik stelde ChatGPT de volgende vraag:
“Ik schrijf een artikel over AI in marketing. Ik wil daarbij gevonden worden op de zoekterm ‘AI marketing’. Kan je een intro schrijven voor het artikel?”
Dit is wat ik als resultaat kreeg:
“In de snel evoluerende wereld van marketing vormt Artificial Intelligence (AI) een onmisbare kracht die de spelregels transformeert. AI heeft niet alleen de manier waarop bedrijven met klanten omgaan veranderd, maar heeft ook de fundamenten van marketing op zijn kop gezet. In dit artikel duiken we dieper in op de impact van AI op marketingstrategieën en hoe ‘AI marketing’ een sleutelrol speelt in het bereiken van klanten, het begrijpen van markttrends en het stimuleren van groei.”
De tekst is grammaticaal foutloos, er is rekening gehouden met de zoekterm. Tegelijkertijd past de tone-of-voice niet helemaal bij de schrijfstijl van deze site en de rest van dit artikel.
Bij AI geldt: trash in > trash out. Ofwel: als je minimale input geeft, kun je geen baanbrekende resultaten verwachten. Door je zoekopdracht (‘prompt’) meer informatie mee te geven (schrijfstijl, tone of voice, lengte, voorbeelden van andere sites) krijg je waarschijnlijk een intro die beter aansluit op het geheel. Zie AI in marketing en bij het schrijven van je teksten (op dit moment) daarom vooral als een assistent om je teksten te optimaliseren. Neem je AI-teksten klakkeloos over op je site? Je gebruiker trapt er niet in. En ook het algoritme van Google hecht waarde aan authentieke content volgens het EEAT (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trust)-principe.
SEO & technische analyses met AI
Nadat ik aan ‘Chappie’ vroeg of die me op het gebied van SEO kon helpen, gaf die aan te kunnen ondersteunen bij technische audits, rapportages, A/B-testen en optimalisaties. Interessant! Ik vroeg daarom de tool om een site audit te maken voor b2bmarketeers.nl en dit is wat ik kreeg:
Helaas kan ik geen live websites bekijken of rechtstreeks audits uitvoeren, maar ik kan je zeker begeleiden bij het uitvoeren van een technische SEO-audit voor b2bmarketeers.nl door je de belangrijkste stappen en tools te laten zien die je kunt gebruiken.
Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:
Stap 1: Crawling van de website
Stap 2: Analyse van de indexering
Stap 3: Controleer de URL-structuur
Stap 4: Mobiele bruikbaarheid
Stap 5: Controleer de technische gezondheid van de website
Stap 6: Analyseer de interne linkstructuur
Stap 7: Controleer de laadsnelheid van de pagina’s
Per stap werd aangegeven hoe ik dit kon achterhalen. In dit geval kun je niet met AI bepaalde technische analyses laten uitvoeren, maar ik verwacht dat dit in de toekomst wel mogelijk wordt. In de tussentijd blijven we dat handmatig doen en vragen we ChatGPT of Google Bard voor tips bij het opstellen van zo’n plan.
Zoekmachinetools met AI
Je kunt je dus wenden tot tools als ChatGPT om meer uit SEO te halen. Je kunt je ook wenden tot je huidige favorite SEO-tool. De kans is groot namelijk, dat zij ook AI-gebaseerde functies toevoegen of toegevoegd hebben aan hun tooling. Zo heeft mijn favorite SEO tool voor zoekwoordonderzoek, concurrentieonderzoek, zoekwoord-traking en SEO-advies rapporten een AI Writer geintroduceerd. Daarmee kun je met veel hulp en automatisering je teksten schrijven én optimaliseren.
💡 Meer over weten over deze tool? Lees deze SE Ranking review op basis van mijn persoonlijke ervaring!
AI en de vervanging van zoekmachines
Naast de verschillende tools die ervoor zorgen dat het werk van tekstschrijvers en designers in de toekomst verandert, is er op het gebied van SEO nog een andere bedreiging die op de loer ligt: vervangen AI tools zoals ChatGPT en Google Bard de standaard zoekresultaten in zoekmachines? Gaan we in de toekomst niet meer Googlen “AI in marketing” maar vragen we het alléén nog maar aan deze tools? Die kans is aanwezig.
Zoekmachine Bing is daar al volop mee aan het experimenteren. Zoek je op “AI in marketing” in de zoekbalk, dan krijg je naast de standaard resultaten ook de mogelijkheid om “Bing AI” hiervoor te gebruiken.
Je wordt dan naar een chatscherm geleid waar automatisch je zoekopdracht in staat. Als ik via Bing AI zoek op deze term, dan krijg ik de volgende input in het engels:
AI (Artificial Intelligence) is a rapidly growing field that has revolutionized the way businesses operate. AI in marketing refers to the use of AI technology to improve marketing strategies and campaigns. AI can help marketers analyze large amounts of data, predict customer behavior, personalize marketing campaigns, and automate processes such as customer service and lead generation 1. AI-powered marketing tools include chatbots, targeted advertising, and content generation 1.
There are several AI marketing tools available for businesses, such as ChatGPT, Midjourney, HubSpot AI, Grain, Jasper, and GrowthBar 1. These tools can help businesses automate their marketing efforts, analyze customer data, and generate personalized content 1.
In conclusion, AI has the potential to transform the marketing industry by providing valuable insights, improving efficiency, and increasing customer engagement. However, it is important to use AI ethically and responsibly to avoid any negative consequences 1.
Van SERP naar uitgebreid antwoord met 3 bronnen
Op basis van de bronnen van websites wordt dit antwoord gegenereerd, eigenlijk werkt het hetzelfde als Google Bard of ChatGPT. Wel zie je onderaan het antwoord een kopje met ‘meer informatie’ en vervolgens de links naar verschillende sites die meer informatie over dit onderwerp geven.
Om deze links zal de SEO-strijd gaan. Je zult dus als bron vermeld moeten worden. Je hebt echter een aantal uitdagingen:
- er is slechts ruimte voor een aantal bronnen
- je hebt minder invloed op de meta-content die vertoond wordt in het overzicht (wat we voorheen SERP konden noemen).
- je zult door de AI-tool als bron geoormerkt moeten worden
Met b2bmarketeers.nl hebben we een mooie positie in de ‘traditionele’ zoekmachines op woorden als Content Marketing. Copilot (de AI-machine van Bing op basis van ChatGPT) geeft b2bmarketeers in dit geval als nummer 1 bron weer:
Deze ontwikkeling heeft een aardschok veroorzaakt in de publisher-wereld. De Washington Post beschreef de angst onlangs uitgebreid in het artikel met de treffende titel:
News Publishers See Google’s AI Search Tool as a Traffic-Destroying Nightmare.
AI als zoekmachine
De verwachting is dat steeds vaker mensen via AI gaan zoeken. Dit zal tijd nodig hebben om over te nemen (mensen doen ook al jaren over het adapteren van voice search, wat vrij langzaam gaat) en de vraag is of AI-bots de zoekresultaten helemaal gaat overnemen. Hoelang dat duurt en hoe dat precies eruit komt te zien, weten we niet. Ook zal het branche-afhankelijk zijn hoe snel het wordt opgepakt.
Informatieve artikelen over “AI in marketing” zullen eerder aan de beurt zijn dan fysieke webshops waar je artikelen kunt bestellen of blogs waar je verhalen over mensen kunt lezen.
Als tekstschrijver is het daarom slim om je te richten op specifieke niches waar deze kansen liggen.
Vervangt AI marketingspecialisten zoals tekstschrijvers, contentmarketeers, designers en CRO’ers?
Traditionele taxibedrijven worden verslagen door Ubers, caissières worden vervangen door zelfscan-kassa’s. In de toekomst zullen veel beroepen overbodig worden. En ook marketingspecialisten ontspringen de dans niet. Door de komst van AI in marketing zullen taken (in de toekomst) sneller worden uitgevoerd en kennen we straks bepaalde marketingfuncties alleen nog uit de geschiedenislessen.
Ik vroeg uiteraard ook even aan ChatGPT hoe die hier tegenaan kijkt:
“In plaats van het volledig vervangen van deze specialisten, complementeert AI hun werk door repetitieve taken te automatiseren en hen te voorzien van inzichten die kunnen helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen. Het menselijke aspect, zoals creativiteit, strategisch denken, empathie en contextueel begrip, blijft van onschatbare waarde binnen marketing. AI dient eerder als een krachtige aanvulling die de efficiëntie verbetert en ruimte creëert voor specialisten om zich te concentreren op taken waar hun menselijke vaardigheden het meest waardevol zijn.”
Sympathiek om ‘Chappie’ ons het gevoel te geven dat we er als marketingspecialisten toch nog toe doen. We raden je als specialist aan om vooral de ontwikkelingen te blijven volgen, specialiseren waar mogelijk en nieuwe mogelijkheden te onderzoeken. Want waar de ene deur sluit, opent de andere. En zo ontstaan er ook weer nieuwe functietitels zoals ‘prompt marketeer’, ‘AI strateeg’, ‘AI trainer’ en (ja, we verzinnen dit niet) ‘Human-Machine Teaming Specialist’.
De (on)ethische kant van AI
AI in marketing: het zijn niet alleen maar regenbogen en eenhoorns. Artificial Intelligence kent ook een duistere kant. Hoewel het bedoeld is om efficiënter te werken, biedt het ook mogelijkheden voor kwaadwillenden. Denk aan deepfake-video’s waarbij identiteitsfraude wordt gepleegd, cyberaanvallen worden uitgevoerd en privacy schendt.
Naast illegale praktijken, is er ook nog een (on)ethische kant van AI: wel legaal, maar waar je niet je vingers aan wil branden. Omdat Artificial Intelligence pas afgelopen jaar bij het grote publiek z’n intrede heeft gedaan, is er een dunne scheidingslijn tussen ethisch en onethisch. Op deze manier gebruik je AI in marketing op een ethische manier:
- Transparantie bieden op welke manier je gegevens van bezoekers of klanten verzameld en de toepassing ervan.
- Je mag je (ideale) klant beïnvloeden, maar niet manipuleren of misleiden. Bepaal daarom voor je organisatie waarvoor je AI wel inzet en waarvoor absoluut niet.
- AI-tools hebben een zelflerend vermogen en worden gevoed door gebruikers. Zorg dat de gegevens die je ontvangt, niet klakkeloos overneemt. Kijk kritisch naar de resultaten en pas zaken aan als je het idee hebt dat de tools slechts selectieve informatie bieden.
- Gebruik geen informatie waarvan je weet dat deze onterecht is verkregen.
Wacht even…🤔
‘Gebruik geen informatie waarvan je weet dat deze onterecht is verkregen.’
Dat is eenvoudig gezegd, maar hierin schuilt een van de grootste gevaren voor AI-modellen op dit moment. AI-modellen zoals ChatGPT zijn gevoed met miljoenen artikelen welke in feite gereproduceerd worden om een antwoord te formuleren. Je zou kunnen betogen dat hier een grove copywrite-schending gebezigd wordt. Dat doet media-gigant New York Times dan ook. Zij hebben onlangs besloten OpenAI aan te klagen voor het ongevraagd gebruiken van hun artikelen om AI-modellen te trainen.
Voor contentgedreven marketeers een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden!
Gebruik je AI in marketing, ben je dan bewust van de risico’s en de donkere kant ervan. Werk niet mee aan onethische praktijken en gebruik je gezonde verstand bij het gebruik ervan.
Gezond verstand kan AI niet kopiëren en dat maakt jou als mens en marketeer uniek.
Aanbevolen artikelen rondom dit thema
Wat is Gemini (Bard)? Het antwoord van Google op ChatGPT
Bard (nu Gemini) is de AI-tool van google gebaseerd op LaMDA. Geïntroduceerd in de zoekmachine en over andere toepassingen. Het antwoord op ChatGPT.
B2B Marketing Trends voor 2017
Wat zijn de b2b marketing trends 2017? Waar zullen de budgetten aan besteed worden en hoe wordt de B2B Marketeer efficiënter, beter en sneller?
Leer hoe chatbots en virtual assistants goed kunnen renderen
Slimme spraakassistenten en digitale mogelijkheden voor live chat spelen weldra een invloedrijke rol op consumenten in business-to-consumer én business-to-business.
De grootste online marketing trends van 2023
Dit zijn grootste online marketing trends van 2023. We weten dat AI en Google steeds slimmer worden – daar liggen kansen voor voorsprong!
Waarom Artificial Intelligence steeds populairder wordt in B2B marketing
Waarom Artificial Intelligence steeds populairder wordt in B2B marketing
Wat is Chatbot AI?
Chatbot AI is een geautomatiseerde gesprekspartner die aan de hand van een lerend vermogen (artificial intelligence) gesprekken voert met bezoekers
We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.