Als B2B-marketeer ben je bekend met bloggen. Waar lang niet iedereen mee bekend is, is dat bloggen juridische aspecten heeft. Dit zijn de belangrijkste regels.
Vereisten bij een zakelijk blog
Als B2B-marketeer heb je een zakelijk blog, je bent een ondernemer. Zet op je blog (of website) daarom je KvK-nummer, vestigingsadres en contactgegevens. Zorg ervoor dat jouw website of blog een unieke naam heeft: je mag de handelsnaam van een ander bedrijf niet gebruiken.
Schrijf originele teksten
Schrijf je eigen teksten, vertel het in je eigen woorden. Kopieer dus niet de blog of het boek van een ander. Schrijf je eigen teksten, in je eigen woorden en met je eigen mening. Doe je dat, dan krijg je automatisch het auteursrecht. Dit betekent dat een ander niet aan de haal mag gaan met jouw teksten zonder dat jij toestemming hebt gegeven. En andersom geldt hetzelfde: jij mag de teksten van een ander niet zonder toestemming gebruiken.
Citeren
Je mag teksten van anderen wel citeren als dat relevant is voor jouw blog. Als jij een blog schrijft over content marketing, dan is een citaat uit een blog over het opvoeden van katten waarschijnlijk niet relevant. Tenzij er in die blog uitstekend gebruik gemaakt wordt van content marketing en je dat kan aantonen met een citaat. Let erop dat je een bronvermelding toevoegt als je citeert.
Pas op met het plaatsen van een hyperlink! Je mag een link plaatsen naar websites die openbaar toegankelijk zijn. Is de website niet openbaar dan mag je geen link plaatsen. Een voorbeeld is een website waar je eerst je emailadres geeft en dan bij een “gratis” e-book komt. In dat geval wil de beheerder niet dat je een directe link plaatst naar dat e-book.
Over het algemeen zijn websitebeheerders blij met een link naar hun website. Als je daar niet zeker van bent, vraag het na.
Let op de foto’s die je gebruikt
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. En dat geldt natuurlijk ook voor jouw blog. De kans dat iemand jouw blog leest is groter als er een mooie afbeelding boven staat. Maar dit betekent niet dat je iedere afbeelding mag gebruiken.
Gebruik foto’s die je zelf hebt gemaakt. Heb je geen goede eigen foto’s, dan zijn er andere manieren om aan foto’s te komen die je mag gebruiken.
Een manier om aan foto’s te komen die je mag gebruiken voor je blog is door toestemming te vragen. Vraag een bevriende fotograaf bijvoorbeeld of je een aantal beelden mag gebruiken in ruil voor de vermelding van zijn naam en website bij de afbeelding.
Je kan ook zoeken op “free stock photo”. Dan kom je op websites terecht die afbeeldingen ter beschikking stellen. In de meeste gevallen moet je dan wel de bron vermelden op jouw blog, lees de voorwaarden na voordat je foto’s gebruikt.
Een groter bedrijf doet er goed aan om iemand aan te stellen die zorgdraagt voor de foto’s bij de blog. Je kan niet iedere medewerker in de gaten houden en problemen met het gebruik van foto’s van anderen op je bedrijfswebsite wil je voorkomen.
De reacties op je blog
Over het algemeen zullen de reacties op je blog positief of vriendelijk kritisch zijn. In sommige gevallen worden negatieve achtergelaten. Comments mogen niet beledigend zijn, verwijder deze. In de reacties mogen ook geen beschuldiging staan waar geen bewijs voor is.
Ook mag een reactie niet een stuk tekst zijn dat van een ander is (auteursrecht). Bijvoorbeeld als iemand de tekst van een blog van een ander zet in de reacties.
Je kan problemen hiermee voorkomen door de reacties pas toe te laten na goedkeuring. En geef bij het reactieveld aan welke reacties worden verwijderd.
Foto: www.shutterstock.com
Aanbevolen artikelen rondom dit thema
Zakelijk bloggen: het hoe, wat en waarom
Zakelijk bloggen, ofwel bloggen voor een b2b doelgroep, is een van de meest duurzame vormen van b2b marketing. Lees hier tips om direct aan de slag te gaan
Bloggen is net hardlopen
Bloggen is net hardlopen; tips en adviezen over hoe je bloggen kunt vergelijken met hardlopen voor jouw bedrijf
De 3 grote nadelen van bloggen (en de 4 nog grotere voordelen)
bloggen, de nadelen en de voordelen!
Hoe je meer gratis bereik genereert voor jouw blog!
8 manieren om razendsnel meer gratis bereik te genereren met jouw blog. Tips uit de praktijk om jouw blog te laten groeien! Lees verder ->
Hoe lang moet je blogpost zijn om te ranken in Google?
Hoe lang moet je blogpost zijn om te ranken in Google? 1142 woorden is nu het gemiddelde. Maar is dat ook de ideale lengte? Lees verder >
Wat de nieuwe kansspelwet betekent voor online gaming reclame
In 2021 komt er een nieuwe kansspelwet. In deze wet worden online casino games voor het eerst opgenome wat ook invloed heeft op marketing en reclame.
We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.