Tags: content marketing
Een voice-over: als je er weleens een nodig hebt gehad, weet je dat het best een lastige zoektocht kan zijn. In b2b marketing-campagnes is het vaak een sluitstuk: ‘owja, we moeten ook nog een voice-over kiezen’. Daarmee laten b2b marketeers vaak kansen liggen want een voice-over is meer dan een stem. Het is de klank van je merk, de toon die je boodschap overbrengt en de eerste indruk die je maakt. Grote merken zoals Hema, Kruidvat en Mora zijn direct herkenbaar door hun voice-over. Dit werkt net zo in B2B-marketing. Kies je stem dus niet zomaar.

Waarom is een goede voice-over zo belangrijk?
Het hele geluidslandschap rondom een commercial, vooral op de radio, bepaalt hoe goed een merk blijft hangen. Een sterke voice-over zorgt voor herkenning, vertrouwen en emotie. De juiste stem kan een zakelijke boodschap tot leven brengen en ervoor zorgen dat je doelgroep zich aangesproken voelt. Een matige of misplaatste voice-over kan juist het tegenovergestelde effect hebben: verwarring of zelfs irritatie bij de luisteraar.
Daarnaast draagt een consistente voice-over bij aan merkherkenning. Door dezelfde stem regelmatig in campagnes te gebruiken, bouw je herkenbaarheid op en schep je een emotionele band met je publiek. Dit kan helpen om klanten langer aan je merk te binden.

Dat geluid belangrijk is voor merken, kun je zelf ook goed testen. Denk jij aan koffie als je de begin-tune hoort van Douwe Egberts? Krijg jij zin in schaatsen bij het horen van de mondharmonica-tonen van Unox? Hoor jij de stem in jouw hoofd als je deze zin leest?
“Echt Hema..”
De stem doet er dus toe.
Zowel in consumenten als in b2b-marketing is dit relevant. Of het nu gaat om Linkedin-video’s of radiocommercials; ga je een stemacteur inhuren? Neem dit dan serieus!
Hoe kies je de juiste voice-over?
Denk aan je merkidentiteit
Er zijn meer dan 55 attributen die bepalen hoe een merk zich nestelt in het brein van jouw doelgroep. We schreven hier al eens eerder over in ons artikel over wat branding precies is.
Naast logo, verpakking, interactie met personeel is ook de bijbehorende stem een belangrijk attribuut.
Past een serieuze, diepe stem bij jouw merk? Of juist een luchtige en frisse klank? Een advocatenkantoor heeft misschien baat bij een zware, ervaren stem die betrouwbaarheid en deskundigheid uitstraalt. Maar soms werkt een contrast juist goed: een jeugdige stem kan een serieuze boodschap toegankelijk maken en helpen om een breder publiek te bereiken. Net als bij filmmuziek bepaalt de stem de sfeer en beïnvloedt het de manier waarop jouw boodschap wordt ontvangen.
Een Youtuber plaatste deze muziek onder JAWS in plaats van de bekende onheilspellende tonen die je vast uit je hoofd kunt meenurien.
Let op klankkleur en accent
Elke stem heeft een eigen karakter. Stel je voor, je zoekt een voice-over Nederlands, daarin zitten veel verschillen. Een lokaal accent kan je boodschap persoonlijker maken en directer aansluiten bij je doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan een zachte Vlaamse stem voor een Belgische markt of een Rotterdamse tongval voor een nuchtere, directe uitstraling. Aan de andere kant kan een neutrale stem professioneler en breder inzetbaar zijn, vooral als je je richt op een nationaal of internationaal publiek.
Emotie en geloofwaardigheid
Een goede voice-over voelt natuurlijk aan. Monotone of overdreven stemmen kunnen afbreuk doen aan je boodschap en het moeilijker maken om echt contact te maken met de luisteraar. De kunst zit hem in de juiste balans: een stem moet betrokken en levendig klinken, maar niet overdreven geacteerd. Het helpt om een voice-over te kiezen die ervaring heeft in jouw branche, omdat deze zich beter kan inleven in de boodschap en de juiste nuances kan leggen. Een goede stem-acteur echter, kan in principe voor iedere branche een goede stem inspreken.
Test en vergelijk
Vraag verschillende voice-overs aan en luister ze af in de context van je commercial of video. Hoe voelt het? Roept het de juiste emotie op? Werkt de stem goed samen met de muziek en andere geluidsaspecten? Feedback van collega’s of klanten kan helpen bij de keuze. Daarnaast is het slim om te testen hoe een stem klinkt op verschillende apparaten, zoals smartphones, laptops en radio’s. Wat in een studio perfect klinkt, kan in de praktijk anders overkomen.
Kies voor de toekomst
Je bent nu met een campagne bezig en hebt het liefst morgen een voice-over voor jouw video. Er is echter een grote kans dat je nog veel meer video’s gaat maken. Of radio-commercials. Kies dus voor een stem die ook past bij meerdere video’s en radiocommercials. Je kiest dus niet alleen een stem voor jouw specifieke uitding, je kiest een stem bij het merk.
Kies bij een betrouwbare dienst voor het inkopen van de juiste voice-over. Er zijn specialistische bureau’s die je kunnen helpen aan de juiste stem voor jouw merk en goed kunnen adviseren vanuit hun ervaring.

De opkomst van AI-voice-overs
Dan nog even dit.
Met de vooruitgang in kunstmatige intelligentie zijn AI-voice-overs steeds meer in opkomst. Tools zoals text-to-speech software kunnen binnen enkele minuten een voice-over genereren zonder dat er een menselijke stemacteur aan te pas komt. Dit kan bedrijven snelheid bieden en een bedrijven snelheid en kostenbesparing.
AI-voice-overs kunnen bijvoorbeeld handig zijn voor korte geautomatiseerde berichten, zoals telefoonmenu’s of informatieve video’s waarin emotie minder belangrijk is. Ook bieden ze de mogelijkheid om stemmen op elk gewenst moment aan te passen zonder opnieuw een acteur in te schakelen.

…Maar pas op met AI!
Toch zijn er duidelijke nadelen aan AI-voice-overs.
Geen echte emotie
Een van de grootste minpunten is het gebrek aan echte menselijke emotie. AI-stemmen klinken vaak vlak en missen de nuance en het gevoel dat een professionele voice-over kan inbrengen. Dit kan vooral problematisch zijn in marketingcampagnes waar empathie en overtuigingskracht cruciaal zijn.
Karakter
Daarnaast ontbreekt bij AI-voice-overs vaak het unieke karakter dat een menselijke stem kan geven. Waar een ervaren stemacteur verschillende toonhoogtes, pauzes en accenten kan inzetten om een boodschap krachtiger over te brengen, blijft AI vaak beperkt tot een gestandaardiseerde en minder dynamische uitvoering.
Regie-mogelijkheden
Een ander nadeel is dat AI-stemmen minder flexibel zijn in regie en aanpassingen. Met een menselijke voice-over kun je aangeven welke emotie sterker naar voren moet komen of waar een bepaalde klemtoon gelegd moet worden. Bij AI-voice-overs ben je afhankelijk van vooraf geprogrammeerde instellingen en heb je minder controle over de eindresultaten.
Juridische risico’s
Er schuilt ook een risico in het gebruik van AI-stemmen. Veel stemmen zijn gebaseerd op echte stemmen. je kunt dus al snel in een copywrite-gevecht terechtkomen als je een stem gebruikt die overduidleijk is gebaseerd op of lijkt op een bekende stemacteur.
Connectie van mens tot mens
Bovendien willen veel organisaties juist echtheid uitstralen en een goede connectie maken met hun doelgroepen van mens tot mens. Zeker in b2b marketing is dit belangrijk. Daar zien we toch vaak dat intermenselijke relaties een belangrijke rol spelen in het proces. Dat geldt ook voor de persoonlijke uitstraling van het merk.
Conclusie
Een voice-over is een krachtig marketinginstrument. De juiste stem maakt je boodschap sterker, herkenbaarder en effectiever. Neem de keuze dus niet licht. Door goed te luisteren en te testen, vind je de perfecte stem voor jouw merk. Hoewel AI-voice-overs een interessante optie kunnen zijn voor snelle en eenvoudige toepassingen, blijft de menselijke stem vooralsnog ongeëvenaard als het gaat om emotie, karakter en flexibiliteit.
Aanbevolen artikelen rondom dit thema
‘Digital Marketing & Social Strategy in 1 Day’ wijst de route naar digitaal succes
De volgende stap voorwaarts in de digitale transformatie tijdens Digital Marketing & Social Strategy in one day November 2017
Wat is structured data?
Structured data is een technische implementatie van de schema.org standaarden. Het is een universeel formaat waarin we gegevens indelen.
Contentmarketing niet langer heilige graal voor b2b-marketeers
Contentmarketing niet langer heilige graal voor b2b-marketeers
Tips voor het vertalen van een website (om internationaal te ondernemen)
Tips voor het vertalen van een website (om internationaal te ondernemen). Let op tone-of-voice, de juiste vertaler en websitestructuur.
LinkedIn content inzetten voor b2b
LinkedIn inzetten voor B2B content, mooie LinkedIn cases. Lees het in dit artikel en gebruik Linkedin content
Kleurrijke seo met content confetti
Kleurrijke seo met content confetti

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.