Tags: crm, crm software
Mooi! Je gaat aan de slag met CRM. 😎 Er waait een frisse wind door de organisatie en er is eindelijk uitzicht op fundamentele ondersteuning van het commerciële team. In 2024 staat de implementatie gepland én wil je de eerste resultaten gaan zien. Voordat je nu halsoverkop in het CRM-project duikt, is het slim om vooruit te denken. Heb je al nagedacht over jouw CRM roadmap?
Wat is een CRM-roadmap? 🗺️
Een CRM-roadmap is een cruciaal instrument dat de toekomstige richting aangeeft van de CRM-strategie van een organisatie. Het helpt de CRM-strategie af te stemmen op de algemene bedrijfsstrategie, stelt prioriteiten en identificeert de stappen die nodig zijn om de CRM-doelstellingen te bereiken.
CRM is populair. De CRM-markt werd in 2019 gewaardeerd op 41,93 miljard dollar en zal tegen 2027 naar verwachting 96,39 miljard dollar bedragen (Bron: Allied Market Research). De inzet van CRM speelt meestal een centrale rol in de toekomst van organisaties. Vandaar dat een CRM-roadmap geen overbodige luxe is.
Een CRM-roadmap kan worden gebruikt om de klantenservice van de organisatie te verbeteren, de verkoop- en marketinginspanningen te vergroten en de interne processen te stroomlijnen. Dat betekent ook: het maximale uit je CRM software halen. We nemen de voordelen van een CRM-roadmap met je door en kijken hoe een roadmap je helpt doelen te bereiken.
De belangrijkste voordelen van een CRM-roadmap
1. Iedereen in het team weet wat te verwachten
Een CRM-roadmap helpt bij het creëren van een gemeenschappelijk inzicht in de CRM-strategie van de organisatie. Door het document met het hele team te delen, weet iedereen wat hij/zij kan verwachten. Daarop kunnen planningen worden gemaakt. Dit helpt ervoor te zorgen dat iedereen naar dezelfde doelen toewerkt en vermindert verwarring.
2. Eigenaarschap & verantwoordelijkheid
Het helpt ook om een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid onder de teamleden te creëren. Als iedereen weet wat zijn of haar rol is bij het bereiken van de CRM-doelstellingen, is de kans groter dat ze zich hun werk eigen maken en verantwoording afleggen voor hun resultaten. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid en motivatie, wat een positief effect kan hebben op de algemene prestaties van de organisatie.
3. U kanaliseert nieuwe verzoeken om functionaliteit
Met een CRM-roadmap introduceert u een kader voor het evalueren van nieuwe verzoeken om functionaliteit. Wanneer nieuwe verzoeken binnenkomen, kunnen ze worden getoetst aan de roadmap om te bepalen of ze aansluiten bij de CRM-strategie en -doelstellingen van de organisatie. Dit helpt ad-hocverzoeken te voorkomen die mogelijk geen waarde toevoegen aan de algehele CRM-strategie.
4 Eenvoudig prioriteiten bepalen voor nieuwe CRM-functionaliteiten en integraties
CRM staat niet op zichzelf binnen uw organisatie, maar maakt deel uit van het totale IT-landschap. Nieuwe functionaliteiten en integraties kunnen veel waarde opleveren. Een CRM-roadmap biedt een duidelijk plan voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en integraties.
Door de stappen te schetsen die nodig zijn om de gewenste resultaten te bereiken, kunnen organisaties hun middelen effectiever plannen. Dit helpt ervoor te zorgen dat de nodige middelen, waaronder budget, personeel en tijd, beschikbaar zijn om de nodige stappen te zetten.
5. Je stimuleert het gebruik van CRM binnen de organisatie
De invoering van CRM is voor veel bedrijven een grote uitdaging. Training en aandacht voor rapportages kunnen helpen. Maar ook een CRM-roadmap kan het gebruik van CRM binnen de organisatie stimuleren. Door de voordelen van het gebruik van het CRM-systeem te schetsen, kunnen organisaties teamleden motiveren om het systeem effectiever te gebruiken. Het document kan ook inzicht geven in training en ondersteuning voor teamleden, om te leren hoe ze het CRM-systeem effectiever kunnen gebruiken.
Het stappenplan kan ook bijdragen aan een cultuur van verantwoording en transparantie. Door de roadmap met de hele organisatie te delen, kunnen teamleden zien hoe hun werk bijdraagt aan de algemene CRM-strategie.
Deze stappen helpen u bij het opstellen van een CRM-roadmap
Het opstellen van een CRM-roadmap vereist echter zorgvuldige planning en uitvoering. Hier volgen enkele stappen die organisaties kunnen volgen om er een op te stellen:
1. Definieer de doelen
De eerste stap bij het opstellen van een CRM-roadmap is het definiëren van de doelen die de organisatie met haar CRM-systeem wil bereiken. Deze doelen moeten aansluiten bij de algemene bedrijfsstrategie en specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART) zijn.
2. Identificeer de belanghebbenden
De volgende stap is het identificeren van de stakeholders die betrokken worden bij de strategie en de CRM-planning. Dit kan het senior management, IT-personeel, verkoop- en marketingpersoneel, medewerkers van de klantenservice en ander relevant personeel omvatten.
3. Beoordeel de huidige CRM-situatie
Organisaties moeten de huidige staat van hun CRM-systeem beoordelen om eventuele lacunes of verbeterpunten te identificeren. Dit kan het uitvoeren van een behoeftebeoordeling, het analyseren van gegevens en het verzamelen van feedback van belanghebbenden inhouden.
4. Ontwikkel een stappenplan
Op basis van de doelstellingen, belanghebbenden en beoordeling kunnen organisaties een stappenplan ontwikkelen waarin de stappen worden beschreven die nodig zijn om de gewenste resultaten te bereiken. Het stappenplan moet tijdlijnen, mijlpalen en belangrijke prestatie-indicatoren (KPI’s) bevatten om de voortgang te volgen.
5. Communiceer de CRM-roadmap
De laatste stap is het communiceren van het stappenplan aan alle belanghebbenden. Dit kan betekenen dat u trainingssessies houdt, documentatie deelt en regelmatig updates geeft over de voortgang.
U kunt er altijd voor kiezen om de roadmap visueel aantrekkelijk te maken en bijvoorbeeld als posters op te hangen in het bedrijf. Zo komt het project tot leven binnen de organisatie. Denk goed na over het ontwerp; een complexe visuele weergave doet juist afbreuk aan uw doel.
Tot slot
Concluderend kunnen we stellen dat een CRM-roadmap een cruciaal instrument is dat organisaties kan helpen hun CRM-doelstellingen te bereiken. Het biedt een kader om de CRM-strategie af te stemmen op de algemene bedrijfsstrategie, stelt prioriteiten en identificeert de stappen die nodig zijn om de gewenste resultaten te bereiken.
Door nieuwe verzoeken in goede banen te leiden, kunnen organisaties strategische beslissingen nemen over de richting van hun CRM-systeem, prioriteiten stellen voor middelen en investeren in gebieden die de grootste impact zullen hebben op hun algemene CRM-strategie.
Bovendien kan het helpen om het gebruik van CRM binnen de organisatie aan te moedigen, wat leidt tot meer betrokkenheid en motivatie. Door de hierboven beschreven stappen te volgen, kunnen organisaties een effectief CRM-stappenplan opstellen dat hen helpt langdurige relaties met hun klanten op te bouwen, de omzet te verhogen en de klanttevredenheid te verbeteren.
Aanbevolen artikelen rondom dit thema
Gripp review: houd grip op je organisatie met deze software voor bureaus
Op zoek naar een Gripp review? Ontdek of deze software jouw organisatie laat groeien. ✅ Lees mijn persoonlijke review.
Het grootste CRM & CX-event van Nederland
Activeer je klantendata met een CDP voor een hogere conversie
Activeer je klantendata met een CDP voor een hogere conversie: lees onze tips voor een goede aanpak.
eCRM en de ROI van klantloyaliteit
eCRM en klantloyaliteit: lees hier alles over eCRM en hoe dat bijdraagt aan loyaliteit van relaties. Naar de tips!
Essentiële CRM-data voor elk bedrijf
Met de juiste CRM-data heb jij goud in handen. Wat is CRM-data en hoe zorg je dat jouw CRM software beschikt over goede CRM-gegevens?
5 B2B sales trends tweede helft 2020
5 B2B sales trends tweede helft 2020 zodat jij succesvol wordt met sales (en marketing) in het 2020 en daarna. Lees hier de trends!
We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.