De opkomende handelsoorlog: wat betekent dit voor jou als B2B-marketeer?

door Marcel Nanning | Last Updated:   11 april 2025

De recente ontwikkelingen in de internationale handel, waarbij president Trump met nieuwe en hogere tarieven dreigt op Europese producten, vormen een spannend, maar ook uitdagend speelveld voor bedrijven en marketeers. Hoewel Trump recentelijk heeft aangegeven de invoering van deze extra tarieven met 90 dagen uit te stellen om onderhandelingen mogelijk te maken, groeit de onzekerheid over de toekomstige handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en Europa. Tegelijkertijd krijgt Europa toch te maken met 10% tarieven en China met tarieven die oplopen tot meer dan 100% bij import door Amerikaanse bedrijven.

In dit artikel duiken we diep in de gevolgen van deze handelsoorlog voor jou als B2B-marketeer. We geven advies over hoe je jouw organisatie hier strategisch op kunt laten inspelen en hoe je jouw klanten en interne stakeholders kunt adviseren.

handelsoorlog effecten marketing

De achtergrond van de handelsoorlog

De handelsoorlog die op dit moment in de maak is, komt voort uit uiteenlopende politieke en economische belangen. Aan de ene kant ziet de Amerikaanse regering in hogere tarieven een manier om de eigen industrie te beschermen tegen buitenlandse concurrentie en de handelsbalans te verbeteren. Aan de andere kant treft het invoeren van dergelijke maatregelen vooral Europese en Aziatische bedrijven, die zich plots in een onzekere handelsomgeving bevinden.

Zo wil Trump met de dreiging van hogere tarieven de onderhandelingspositie van de VS versterken, terwijl de reactie vanuit Europa en andere regio’s hard kan uitvallen.

Gevolgen voor jouw positie als B2B-marketeer

1. Impact op productkosten en leveranciersrelaties

Mooi allemaal, maar wat betekent dit voor jou? De introductie van hoge tarieven kan de kosten van geïmporteerde producten aanzienlijk verhogen. Dit geldt niet alleen voor de eindproducten die aan klanten worden geleverd, maar ook voor essentiële marketingtools en -software die je wellicht in het buitenland inkoopt. Denk bijvoorbeeld aan marketing automation software, design tools, en data-analyse pakketten.

Als deze producten uit regio’s komen die getroffen worden door hoge tarieven, dan kan het voor jouw afdeling duurder worden om met deze tools te blijven werken.

Daarnaast kunnen de supply chains verstoord raken doordat leveranciers terughoudender worden of markten verschuiven. Dit betekent dat je als marketeer op de hoogte moet zijn van niet alleen de marketingtrends, maar ook van wereldwijde supply chain uitdagingen.

Het integreren van deze informatie in je marketingstrategie kan je helpen om het verhaal rond jouw producten en diensten geloofwaardig en klantgericht te positioneren. Het is belangrijk om helder te communiceren over eventuele prijsstijgingen richting je klanten en om samen met je inkoopafdeling alternatieve leveranciers te evalueren.

2. Aanpassen van de marktstrategie en afzetmarkten

Een belangrijke tip in deze dynamische omgeving is het aanboren van andere markten. Mocht jouw organisatie ook met de Amerikaanse markt handelen, dan is het verstandig om te onderzoeken of er alternatieve afzetmarkten zijn waar minder hoge tarieven gelden.

Door een meer diversificatie in markten aan te brengen, verminder je de afhankelijkheid van één bepaalde regio. Hierbij kunnen markten in Azië, Latijns-Amerika of zelfs binnen de Europese Unie zelf aantrekkelijk zijn. Denk na over regionale verschillen in vraag, koopkracht en eventuele handelsvoordelen.

Het betreden van nieuwe markten vergt echter een strategische aanpak. Als B2B-marketeer kan jij een cruciale rol spelen in het verzamelen van marktgegevens, het analyseren van concurrentie en het vaststellen van de behoeften van de doelgroepen in deze markten. Jij hebt de tools en doet dit dagelijks! Dit maakt jou tot een belangrijke adviseur voor de directie en de rest van het managementeam.

Denk daarbij ook aan een nauwe samenwerking met afdelingen zoals finance, HR en operations om de implementatie van nieuwe marktstrategieën soepel te laten verlopen.

3. De rol in internationaal advisering en strategische besluitvorming

Met jouw kennis van markten en doelgroepen kun je de CEO helpen een weloverwogen beslissing te nemen over een eventuele vestiging in de USA. Hoewel de Amerikaanse markt zeker interessant blijft door de omvang en het potentiële klantenbestand, kunnen de risico’s verbonden aan de handelsoorlog opweegt tegen de voordelen. Bovendien kan het verstandig zijn om de optie te overwegen een lokale vestiging op te zetten in de USA zodat je de risico’s kunt spreiden.

Recent verschenen artikelen benadrukken dat bedrijven die proactief alternatieve strategische keuzes overwegen, beter in staat zijn om de schokken van handelsconflicten op te vangen.

4. Campagnes en communicatie rond de handelsoorlog

In een tijd waarin geopolitieke ontwikkelingen snel evolueren, kan het inzetten van thema’s als ‘de handelsoorlog’ in je marketingcommunicatie zeer effectief zijn. Klanten waarderen transparantie en kennis over actuele thema’s die hun bedrijfsvoering direct beïnvloeden. Hier zijn enkele tips voor een creatieve en relevante campagne:

Door in te haken op deze actuele ontwikkelingen kan jouw marketingcampagne niet alleen inspelen op de actualiteit, maar jouw organisatie ook positioneren als een vooruitstrevende en betrokken speler in een onzekere wereld.

Wat kun je concreet doen?

Op basis van bovenstaande analyse volgen hier enkele concrete tips voor jou als B2B-marketeer:

Conclusie

De opkomende handelsoorlog, aangewakkerd door de politieke strategie van president Trump en de harde realiteit voor landen als China, heeft verstrekkende gevolgen voor de internationale handel en daarmee ook voor de B2B-marketingstrategie van jouw organisatie. Als B2B-marketeer sta je midden in deze veranderingen en heb je een cruciale rol in het adviseren van je organisatie en klanten. Door het aanboren van nieuwe markten, het heroverwegen van de inkoop van buitenlandse tools en het inzetten op relevante en data-gedreven marketingcampagnes, kun jij jouw organisatie toekomstbestendig maken.

Deze ontwikkelingen bieden enerzijds grote uitdagingen, maar ook kansen voor organisaties die snel schakelen en strategisch inzicht tonen. Blijf op de hoogte van de laatste economische en politieke trends, blijf in nauw contact met alle interne stakeholders en wees niet bang om advies en data te delen die de CEO en andere besluitvormers helpen om de juiste keuzes te maken. De recente berichtgeving maakt duidelijk dat bedrijven die proactief inspelen op de veranderende internationale handelsomgeving de concurrentie een stap voor zullen blijven.

Kortom, blijf niet afwachten tot de veranderingen je organisatie raken, maar neem zelf het voortouw. Verbind je marktkennis met een duidelijke strategische visie en zorg dat zowel jouw organisatie als je klanten veerkrachtig en goed geïnformeerd de toekomst tegemoet treden. Dit is niet alleen je kans om je eigen expertise te tonen, maar ook om echt een verschil te maken in een wereld waar de handelsregels voortdurend in beweging zijn.


✅ Actielijst: Zo bereid jij je als B2B-marketeer voor op de handelsoorlog

Oprichter en hoofdredacteur van b2bmarketeers.nl, het weblog over b2b marketing over Marketing Strategie, Content Marketing, Marketing Automation, CRM, Project Management en Account Based Marketing. Marcel heeft gewerkt bij CRM partners, b2b marketing bureau's en De Efteling als b2b marketeer. Hij is eigenaar van Nanning Marketing , een marketingbureau gericht op resultaatgerichte content marketing voor b2b. Marcel gelooft in wederzijdse groei door het delen van kennis, ervaringen en visie. LinkedIn
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.