Tags: marktonderzoek
De economie in ons land heeft een behoorlijke klap gekregen door de coronacrisis. In eerste instantie werd verwacht dat dit ook het geval zou zijn voor de woningmarkt. Verhuisplannen zouden worden uitgesteld door de maatregelen om verspreiding van COVID-19 verder te voorkomen. Bovendien zouden door de onzekerheid over werk en inkomen de prijzen gaan inzakken. Cijfers van het CBS laten een ander beeld zien. Zo werden in het tweede kwartaal nog bijna vijf procent meer woningen verkocht dan vorig jaar, en was de gemiddelde woningprijs met ruim 7,5 procent gestegen. Zal de coronacrisis in 2021 wel gevolgen gaan hebben?
Eerst nog even een terugblik op de woningmarkt
Om te kunnen kijken naar de toekomst, is het allereerst goed eens te kijken naar wat er de afgelopen jaren heeft gespeeld op de woningmarkt. Dat de woningprijzen de afgelopen jaren sterk gestegen zijn, dat zal niemand ontgaan zijn. De oorzaken hiervan?
– Door de lage hypotheekrente werd de aanschaf van een woning door de lage maandlasten aantrekkelijker dan huren, en is het maximale hypotheekbedrag hoger.
– Op de woningmarkt is een behoorlijke krapte ontstaan. Er is een grotere vraag naar koopwoningen, dan er aanbod is. Mede door de kredietcrisis en recenter de stikstof- en PFAS-crisis zijn er minder nieuwbouwwoningen gebouwd dan nodig zouden zijn op basis van de bevolkingsgroei.
– Veel (groot)ouders hebben gebruikgemaakt van de ruimere schenkingsvrijstelling, waarbij tot ruim 103.000 euro belastingvrij geschonken mag worden voor huis en hypotheek.
– Tot slot zijn ook veel mensen op zoek gegaan naar een investering die meer oplevert dan spaargeld. De spaarrente is laag, dus een tweede woning kopen om deze te verhuren was een interessanter alternatief.
Dit alles heeft de woningprijzen behoorlijk opgedreven. Mooi voor wie een eigen woning heeft, maar de betaalbaarheid is hiermee wel onder druk komen te staan.
Waarom lijkt de coronacrisis in 2020 weinig negatief effect te hebben?
Terwijl we toch het overgrote deel van 2020 met de coronacrisis te kampen hebben gehad, stijgt de gemiddelde woningprijs dit jaar naar verwachting nog met 7 procent. Waarom de gevolgen van de coronacrisis nog niet direct zichtbaar zijn in de huizenmarktcijfers? Dat heeft twee oorzaken. Ten eerste hebben de overheidsmaatregelen ter ondersteuning van de economie de eerste klap opgevangen. Daarnaast zit er gemiddeld drie maanden tussen het moment dat een koopcontract ondertekend wordt, en de daadwerkelijke overdracht plaatsvindt. Deze vertraging kan dus voor een vertekend beeld van reële huidige situatie zorgen.
Verwachting voor de huizenmarkt in 2021
Hoewel het natuurlijk nog niet met zekerheid te zeggen is, lijkt de kans groot dat de coronacrisis in 2021 toch echt gevolgen gaat hebben. De maatregelen die eind oktober zijn ingevoerd om de tweede golf aan besmettingen onder controle te krijgen, zullen wederom economische gevolgen gaan hebben. Hoewel er nu gerichter gekeken wordt naar branches die extra maatregelen moeten nemen of moeten sluiten, zullen er bedrijven in zwaar weer terecht komen. Volgens het CPB zullen de werkloosheidscijfers verder oplopen, mogelijk tot wel 8,5 procent.
Dit alles werkt negatief door in het consumentenvertrouwen. De toenemende onzekerheid over de toekomst zal naar verwachting tot minder woningverkopen gaan leiden. ABN AMRO heeft de prognose gedaan dat het om tien procent minder transacties zal gaan. Rabobank verwacht zelfs dat volgend jaar vijftien procent minder woningen zullen worden verkocht.
Maar zullen hierdoor ook de prijzen gaan dalen? Hier zijn de geleerden het nog niet over eens. De hypotheekrente zal naar verwachting niet volgend jaar opeens sterk stijgen. En hoewel de vraag groter zal blijven dan het aanbod, blijft er sprake van krapte. Rabobank wijst er op dat door minder concurrentie, er minder noodzaak is om boven de vraagprijs te bieden. Zij verwachten dan ook een daling van de prijzen van iets minder dan een procent. ABN AMRO heeft vanwege het verloop in 2020 recentelijk nog de prognose bijgesteld. Zij gaan er nu vanuit dat de woningprijzen in 2021 zullen gaan stabiliseren.
Foto door Vecislavas Popa via Pexels
Aanbevolen artikelen rondom dit thema
Het onzekere marktonderzoekpaard
Marktonderzoek is belangrijk en aan vernieuwing toe. In deze column legt Edwin Vlems uit hoe
Onderzoek: Nederlanders krijgen jaarlijks 210 zakelijke tips via mond-tot-mondreclame
Onderzoek: Nederlanders krijgen jaarlijks 210 zakelijke tips via mond-tot-mondreclame. Resultaten van de Nationale Marketingtelling
The Split: Marktonderzoek in een identiteitscrisis
Marktonderzoek
Breng nu uw stem uit op het MKB bedrijf met het beste imago
Breng nu uw stem uit op het MKB bedrijf met het beste imago
We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.