Tags: Ondernemen
Als ondernemer ben je zuinig op je klanten. Daarom doe je er alles aan om geen schade aan te richten tijdens het werk. Helaas kun je dit niet altijd voorkomen. Heb je schade aangericht? Dan kun je een schadeclaim verwachten. Doordat zo’n claim hoog uit kan vallen, is het niet prettig als je de kosten zelf moet dekken. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt jouw bedrijf verzekeren tegen schadeclaims. In deze tekst lees je hoe je dit doet.
Sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af
Wil jij je bedrijf beschermen tegen schadeclaims? Sluit dan een aansprakelijkheidsverzekering af. Als je particulier verzekerd bent voor aansprakelijkheid, denk je misschien dat je al verzekerd bent voor schadeclaims, maar dit is helaas niet het geval. Een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt namelijk geen schade die je tijdens je werk aanricht. Wanneer jij je ook hiervoor wilt verzekeren, sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af.
Schade die jij veroorzaakt
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Zowel schade aan personen als schade aan objecten valt binnen de dekking van deze zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Richt Ă©Ă©n van jouw medewerkers schade aan bij iemand anders? Dan ben je hier ook voor verzekerd. Zelfs schade door producten die je maakt, levert of verkoopt valt binnen de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
Let op de dekking van jouw verzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) biedt overigens niet altijd uitkomst. Er zijn namelijk ook zaken die verzekeraars op voorhand al uitsluiten. Zo keert een verzekeraar bijvoorbeeld geen geld uit als je de schade met opzet hebt veroorzaakt. Ook schade aan jezelf of je bedrijf valt buiten de dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt bovendien voor schade die ontstaan is met een motorvoertuig of (lucht)vaartuig.
AVB uitbreiden met aanvullende dekkingen
Voor veel bedrijven is de dekking van een AVB voldoende, maar dit is niet altijd het geval. Zo ben je bijvoorbeeld niet verzekerd voor beroepsfouten of schade door een verkeerd advies als je alleen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. Ook schade door een bestuurlijke fout valt niet binnen de dekking van deze verzekering. Gelukkig kun je een AVB uitbreiden met beroepsaansprakelijkheid en/of bestuurdersaansprakelijkheid.
A) Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Breid je een AVB uit met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Dan ben je ook verzekerd voor schade die het gevolg is van verkeerde adviezen, onjuistheden of vergissingen en inbreuk op geheimhouding, privacy of auteursrecht. Wanneer je als advocaat, boekhouder of ingenieur werkt, is het verstandig om deze aanvullende verzekering af te sluiten. Voor sommige beroepen is een BAV overigens verplicht.
B) Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (BTA)
Bestuurders, commissarissen en toezichthouders doen er goed aan een AVB uit te breiden met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Als bestuurder kun je namelijk persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor schade. Met een BTA voorkom je dit, want hiermee ben je verzekerd voor schade door een bestuurlijke fout van jezelf of één van je medebestuurders. Hierdoor hoef je niet te vrezen voor je privévermogen.
Conclusie
Dus, als je wilt voorkomen dat schadeclaims je bedrijf financieel ruĂŻneren, is het verstandig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je gedekt voor schade die je bij anderen veroorzaakt, inclusief schade aan personen, objecten en zelfs schade door je producten.
Maar let op, er zijn situaties waarin de verzekeraar niet uitkeert, zoals opzettelijke schade of schade aan jezelf of je bedrijf.
Gelukkig kun je de dekking uitbreiden met aanvullende verzekeringen, zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor fouten in advies of een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering om persoonlijke aansprakelijkheid te voorkomen.
Zo kun je met een gerust hart ondernemen en hoef je je geen zorgen te maken over de financiële gevolgen van schadeclaims.
Aanbevolen artikelen rondom dit thema
5 redenen waarom factoring interessant is voor een zzp’er
Wat is factoring en waarom is het interessant voor een zzp'er? Alles hier over in dit artikel.
White label SEO: Zoekmachineoptimalisatie uitbesteden voor jezelf Ă©n voor je klanten
white label seo: wat is het en wat heb jij er aan met jouw bureau? Lees onze tips en adviezen voor het uitbesteden van SEO
Elektrisch rijden stimuleren onder medewerkers: 3 tips
Elektrisch rijden stimuleren onder medewerkers: 3 tips voor ondernemers die zoeken naar een duurzaam wagenpark
Tweedehands kantoormeubelen: tips voor ondernemers
Tweedehands kantoormeubelen: tips voor ondernemers die willen besparen op hun kantoorinrichting maar wel voor kwaliteit gaan!
De complete gids om een boekhoudprogramma te kiezen in 2024
Op zoek naar een boekhoudprogramma in 2024 dat aan al jouw wensen voldoet? ✅ Lees hier alles over boekhoudprogramma’s dat je moet weten.
Wat zijn de voordelen van document management systemen voor de bouwsector?
Wat zijn de voordelen van document management systemen voor de bouwsector? Lees alles over digitalisering in de bouw en het belang daarvan!
We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.