Tags: Ondernemen
Wat doe je met je Nederlandse bedrijf als je naar het buitenland gaat verhuizen? Wat als je nu in het buitenland woont en je wil daar een eigen bedrijf starten? Of wil je een nieuwe vestiging van je bedrijf openen in het buitenland? Of je nu wilt gaan ondernemen in een ontwikkelingsland of een bedrijf start net over de grens. Een bedrijf beginnen in het buitenland vraagt om gedegen onderzoek en een goede voorbereiding. In een ander land gelden ook andere regels en krijg je te maken met culturele verschillen. We zochten uit hoe je het beste een bedrijf in het buitenland kunt starten.
Informeer jezelf over de lokale wet- en regelgeving
Stel, je begint een bedrijf in Zweden. Zoek dan goed uit met welke wetten je daar te maken krijgt met betrekking tot het starten van een bedrijf. Welke rechtsvormen zijn er in het land? Hoe registreer je je bedrijf, hoe lang duurt dit en met welke belastingtarieven krijg je te maken? Doe gedegen deskresearch, maar vraag ook advies aan lokale ondernemers in het land en vraag naar hun ervaringen. Vaak zijn er onverwachte zaken waar je tegenaan kunt lopen die je niet zo makkelijk in de theorie vindt, maar in de praktijk moet ervaren. Daarom kan het goed zijn om van gedachten te wisselen met ervaren, lokale ondernemers.
Taalbarrières overwinnen
Het starten van een onderneming in een land waarvan je de taal nog niet goed beheerst, kan behoorlijk lastig zijn. Zorg daarom dat je alvast begint met het leren van de taal. Je hebt dan zelf alle touwtjes in handen en regelt je dingen zelf. Heb je hier geen tijd voor dan kun je ook een lokaal adviseur inhuren die je kan helpen bij het opzetten van je bedrijf. Hierbij komen natuurlijk wel veel extra kosten bij kijken en je bent in grote mate afhankelijk van je adviseur. Zorg er ook voor dat je belangrijke informatie over je bedrijf, zoals je website en Nederlandse documenten die van belang zijn in het buitenland laat vertalen naar de lokale taal. Een vertaalbureau kan je hierbij goed helpen.
Culturele verschillen
Houdt er rekening mee dat je te maken krijgt met culturele verschillen. Wees op de hoogte van de normen en waarden in het land waar je je gaat vestigen. Zoek uit wat de normen en waarden zijn als het gaat om zaken doen. Nederlanders zijn vaak direct en open. Niet in ieder land wordt dit gewaardeerd en onderhandelingen kunnen er op stuk lopen. Wees je hiervan bewust. Veel Nederlandse bedrijven kennen een platte organisatiestructuur. Er is weinig afstand tussen leidinggevenden en werknemers. In andere landen is er binnen een organisatie soms meer hiërarchie en is de afstand tussen leidinggevenden en werknemers veel groter. Ook iets om rekening mee te houden als je zaken doet in het buitenland.
Je bestaande Nederlandse bedrijf verhuizen naar het buitenland
Als je gaat emigreren naar het buitenland en je wilt je bestaande bedrijf daar voortzetten, zal de onderneming in de meeste gevallen beëindigd moeten worden in Nederland en opnieuw moeten worden opgericht in het buitenland. Door emigratie komt er een einde aan de binnenlandse belastingplicht van de onderneming. De onderneming stopt in Nederland met het vergaren van belaste winsten. In het jaar van emigratie vindt er daarom een fiscale eindafrekening plaats. In het geval van een BV, kan het zijn dat de BV meeverhuist met de DGA. Je spreekt dan van een zetelverplaatsing. Op het moment van zetelverplaatsing van de BV vindt er door de Belastingdienst ook een fiscale eindafrekening plaats.
Afbeelding door Vlada Karpovich via Pexels
Aanbevolen artikelen rondom dit thema
Cadeau inspiratie voor bijzondere gebeurtenissen in het leven van je medewerkers
Cadeau inspiratie voor bijzondere gebeurtenissen in het leven van je medewerkers. Tips voor de leukste geschenken
Marketingstrategieën voor Technische ZZP’ers
Met deze marketingstrategieën voor technische zzp'ers zet jij zelf goed op de kaart in een concurrerende markt. Zowel online als offline tips!
Zakelijke verzekeringen die het vaakst vergeten worden
Zakelijke verzekeringen die het vaakst vergeten worden, lees hier onze tips voor een goede start van het jaar!
4 succesfactoren voor B2B-bedrijven (naast hele goede producten én dienstverlening)
4 succesfactoren voor B2B-bedrijven (naast hele goede producten én dienstverlening). Lees onze tips voor een bloeiende b2b-onderneming
Veel zakelijk rijden? Zo verhoog je de comfort en veiligheid op de weg!
Veel zakelijk rijden? Tips om comfort en veiligheid op de weg te verbeteren.
Marketing inzetten voor het vinden van nieuw personeel
Marketing inzetten voor het vinden van nieuw personeel: tips en voorbeelden om marketing slim in te zetten voor werving. Lees verder!
We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.