Energie vergelijken zakelijk: hoe pak je dit aan en wat levert het op?

Energie vergelijken zakelijk: hoe pak je dit aan en wat levert het op?

door Redactie | Last Updated:   24 september 2021

Tags:

Bij het kiezen van een nieuw zakelijk energiecontract lijkt het niet meer dan logisch om energie te vergelijken. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de verschillende aanbieders en de laagste prijzen. Opvallend genoeg gebeurt energie vergelijken zakelijk wel regelmatig vóórdat er een energiecontract wordt afgesloten, maar wordt dit vervolgens nooit meer gedaan. En dat is jammer, want door regelmatig (minimaal één keer per jaar) energie zakelijk te vergelijken, kun je enorm veel geld besparen. Maar hoe pak je dit precies aan en – belangrijker nog – wat levert het op?

Maak gebruik van een online vergelijker

Energie vergelijken zakelijk is helemaal niet zo moeilijk. Er zijn tegenwoordig talloze online energie vergelijkers te vinden. Hierbij vul je enkele persoonlijke gegevens van het energieverbruik van jouw bedrijf in, waarna de energievergelijker een snelle berekening maakt en vervolgens toont welke aanbieders de laagste prijzen hanteren.

Hier moet wel een kanttekening bij worden gemaakt. Je kunt namelijk niet klakkeloos van deze informatie uit gaan. Hoewel de vergelijker doorgaans zeer nauwkeurig is, moet je ook de kleine lettertjes blijven lezen. Zo kan een specifiek contract zeer goedkoop lijken, maar is dit misschien wel het enige contract waarbij de tarieven variabel zijn. Dat kan dus betekenen dat je nu een voordelige keuze maakt, maar dat over pakweg een half jaar de prijzen plotseling omhoog schieten en je op de lange termijn dus alsnog duurder uit zult zijn.

Daarom is het belangrijk om een online vergelijker als leidraad te gebruiken, maar deze niet volledig op te volgen. Het blijft ook belangrijk om van je eigen kennis gebruik te maken en eerst goed onderzoek te doen naar het aangeboden contract, alvorens je hier ook daadwerkelijk akkoord mee gaat.

Voordelen van energie vergelijken zakelijk

Het wordt geadviseerd om minimaal één keer per jaar een keer een vergelijking uit te laten voeren. Hierbij maak je gebruik van de gegevens op je jaarafrekening, zodat je een duidelijk overzicht krijgt van reële tarieven die voor jouw energieverbruik worden gehanteerd. Zo kun je zeer snel zien of je energiecontract momenteel te hoog is in vergelijking met de concurrentie of dat je eigenlijk nog wel goed zit.

Onderhandelruimte

Opvallend voor de zakelijke energiemarkt is dat er bijna constant nieuwe aanbieders bij komen en er ook weer nieuwe prijzen worden gehanteerd. De concurrentie is ontzettend groot, waardoor er heel veel te onderhandelen valt. Zeker op het gebied van zakelijke energie. Daarom kan het niet alleen kwaad om de vergelijker te gebruiken en vervolgens de overstap naar een goedkopere leverancier te wagen, maar ook om deze informatie te gebruiken voor een betere onderhandelingspositie.

Wanneer jij kunt aantonen aan je huidige leverancier dat je elders goedkoper uit kunt zijn, dan zal dit voor je huidige leverancier vaak een teken zijn om de prijzen aan te passen en/of kortingen te bieden. De meeste energieleveranciers proberen hun klanten koste wat het kost aan zich te binden. Wanneer jij dreigt over te stappen en met dergelijke informatie komt, zullen ze dan ook vaak niets anders doen dan dezelfde prijs hanteren of hier zelfs onder te gaan zitten.

Dat is nog eens een makkelijke besparing op de vaste lasten!

Foto door Laura Penwell via Pexels

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.