Tags: boekhoudprogramma, Ondernemen
De kans is groot dat je andere ondernemers weleens over het ERP-systeem hebt gehoord. Of je hebt er over gelezen op deze site. ‘ERP’ staat voor Enterprise Resource Planning. Dit is een softwarepakket dat belangrijke informatie van verschillende bedrijfsafdelingen samenbrengt. Dat klinkt ideaal, en dat is het vaak ook. Maar er zitten ook nadelen aan een ERP systeem. In dit artikel ontdek je de voors en tegens van dit systeem.
Wat is ERP?
ERP is dus een systeem waarbij meerdere bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd. Het doel daarvan is de productie te verhogen en de kosten te verlagen. ERP is zeker niet nieuw, waardoor er veel aanbieders zijn die een goed ERP systeem aanbieden. De basis van ERP systemen is doorgaans de financiële administratie en biedt een breed pallet aan functionaliteiten. ERP software staat centraal in organisaties. Daarom zijn de meeste systemen ook goed te koppelen aan andere applicaties.
Er bestaat overigens niet zoiets als één ERP systeem. ERP systemen bestaan in verschillende vormen en varieren van standaard tot maatwerk. Het kan daardoor kan het best complex zijn om het perfecte systeem voor jouw bedrijf te maken.
Voor wie is een ERP systeem geschikt?
Daar is eigenlijk niet echt antwoord op te geven. Behalve dat ieder bedrijf met een ERP systeem kan werken. Nu is het wel zo dat een bepaald type onderneming er meet baat bij heeft met ERP te werken. Neem bijvoorbeeld een technische groothandel. Alle gegevens over de productie, in- en verkoop, administratie en logistiek in één systeem maakt het werk veel efficiënter. Niet voor niks gingen veel bedrijven je al voor.
Welke functies heeft een ERP systeem?
Iedere aanbieder biedt weer een andere combinatie aan functionaliteit, afhankelijk van hun doelgroepen en de visie op ERP. Een aantal functionaliteiten die je kunt verwachten bij ERP voor de groothandel:
- Voorraadbeheer
- Boekhouding
- Artikelbeheer
- WMS
- Inkoop
- Relatiebeheer (CRM)
Wat kost het?
Uiteindelijk gaat een ERP systeem je een besparing opleveren. In de beginfase lijkt het daar overigens niet op. Je hebt eenmalige aanschafskosten. De leverancier moet het ERP systeem implementeren. Hoe hoog deze kosten gaan uitvallen, is verschillend. Dit hangt van de grootte van je bedrijf af en hoe je het ERP systeem wilt inrichten. Heel ruim gesteld kan je uitgaan van een bedrag tussen 2.000 en 10.000 euro voor de implementatie van een gemiddeld klein of middenbedrijf in de technische groothandel.
Terugkerende kosten zijn er in de vorm van abonnementskosten. Meestal zijn dit vaste kosten per gebruiker per maand. En dan zijn er nog kosten voor de training van je personeel. Het gaat om een nieuw systeem. Daar zullen werknemers hun weg in moeten vinden.
De voordelen van ERP-software
De kosten en implementatie zijn twee nadelen aan het ERP-systeem. Een ERP-implementatie kost tijd, en heeft impact op de organisatie. Het is toch software die ingrijpt op het hart van een organisatie. Een goede implementatiepartner heeft daar echter ervaring mee en houdt rekening met verschillend scenario’s om de impact te minimaliseren van de implementatie.
Daar tegenover staat een rits voordelen aan ERP software.
- Meerdere afdelingen gaan direct efficiëntere werken. Niet alleen levert je dit een besparing op, het voornaamste winstpunt is dat het leuker wordt om te ondernemen. Minder stress, alle processen verlopen soepel, en je personeel kan zich volledig richten op het werk.
- Het is eenvoudiger om de juiste stuurinformatie te verzamelen. Hierdoor heeft het management een compleet en actueel beeld van de status van het bedrijf. ERP zorgt dus voor een beter fundament om beslissingen op te nemen.
- De klanttevredenheid groeit: omdat je klanten sneller kunt voorzien van voorraad- en prijsinformatie kun je klanten beter bedienen. Ook kan de organisatie sneller inspelen op nieuwe wensen of bepaalde problemen oplossen.
Conclusie: is ERP goed voor jouw bedrijf?
Voor ieder bedrijf met 10 of meer personeelsleden is een ERP systeem van toegevoegde waarde. Ook kleine bedrijven kunnen dit systeem gebruiken, maar je moet je goed afvragen of het nodig is. Grotere bedrijven gaan er echter alleen maar op vooruit met een ERP systeem. Dus als je het geld hebt om deze investering te doen, is de kans klein dat je er spijt van krijgt.
Foto door Foto door Tiger Lily
Aanbevolen artikelen rondom dit thema
Een keuze cadeaukaart als zakelijk presentje
Een keuze cadeaukaart als zakelijk presentje; daarmee werk je aan sterke relaties op een veilige en klantgerichte manier. Lees hier de tips!
Wat zijn de voordelen van document management systemen voor de bouwsector?
Wat zijn de voordelen van document management systemen voor de bouwsector? Lees alles over digitalisering in de bouw en het belang daarvan!
Hoe je de beste interim rollen online vindt
Hoe je de beste interim rollen online vindt, lees onze tips voor het verkrijgen van de beste klussen!
Zakelijk leasen: wat is het en welke vormen zijn er?
Zakelijk leasen: wat is het en welke vormen zijn er? Operational lease, full operational lease, financial lease en meer!
Ondernemen was nooit zo eenvoudig maar een goede website is key
Ondernemen was nooit zo eenvoudig maar een goede website is key: waar moet je op letten bij het starten van een website
Tips voor een optimale werk-privé balans voor jouw medewerkers
Tips voor een optimale werk-privé balans voor jouw medewerkers: van personeelsbezetting tot vitaliteitsprogramma's: lees onze tips!
We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.