Hoe je je domeinnaam kunt verhuizen naar een andere registrar

door Redactie | Last Updated:   1 augustus 2024

Tags:

Het verhuizen van een domeinnaam naar een andere registrar kan verschillende redenen hebben. Misschien ben je niet tevreden over de service van je huidige registrar, of wellicht heb je een betere deal gevonden bij een andere partij. Wat de reden ook is, het proces van het verhuizen van een domeinnaam is niet zo ingewikkeld als het misschien lijkt. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen.

Wat is een domeinnaam verhuizing?

Een domeinnaam verhuizing, ook wel een transfer genoemd, is het proces waarbij je een domeinnaam van de ene registrar naar de andere overzet. Dit betekent dat je de registratie van je domeinnaam overzet naar een nieuwe partij, zonder dat je de eigenaar van de domeinnaam verandert. Het is belangrijk om te weten dat je een domeinnaam alleen kunt verhuizen als deze al langer dan 60 dagen geregistreerd is. Als je net een nieuwe domeinnaam hebt geregistreerd, zul je dus even geduld moeten hebben voordat je deze kunt overzetten naar een andere registrar.

De stappen voor het verhuizen van een domeinnaam

Het proces van het verhuizen van een domeinnaam bestaat uit een aantal stappen. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je domeinnaam ontgrendeld is bij je huidige registrar. Dit kun je meestal doen via het controlpanel van je registrar.

Vervolgens moet je een autorisatiecode aanvragen bij je huidige registrar. Deze code heb je nodig om aan te tonen dat jij de rechtmatige eigenaar bent van de domeinnaam die je wilt verhuizen.

Zodra je de autorisatiecode hebt ontvangen, kun je het proces van de verhuizing starten bij je nieuwe registrar. Hier kies je de optie domeinnaam registreren, en laat je het overzetten naar je nieuwe partij. Daarna vul je autorisatiecode in en kun je de verdere stappen volgen van het proces.

Wat gebeurt er tijdens de verhuizing?

Tijdens de verhuizing van je domeinnaam zal je nieuwe registrar contact opnemen met je oude registrar om de overdracht te regelen. Dit proces kan enkele dagen duren, afhankelijk van hoe snel je oude registrar reageert. Gedurende deze periode zal je domeinnaam gewoon blijven functioneren zoals je gewend bent. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je website of e-mail tijdelijk onbereikbaar zal zijn.

Zodra de overdracht is afgerond, zul je een bevestiging ontvangen van je nieuwe registrar. Vanaf dat moment kun je je domeinnaam beheren via het controlpanel van je nieuwe registrar.

Tips voor een soepele verhuizing

Om ervoor te zorgen dat de verhuizing van je domeinnaam soepel verloopt, is het belangrijk om deze twee zaken in acht te nemen.

  1. Zorg er allereerst voor dat de contactgegevens van je domeinnaam up-to-date zijn. Je nieuwe registrar zal deze gegevens gebruiken om contact met je op te nemen tijdens het verhuisproces.

  2. Controleer ook of er geen openstaande facturen zijn bij je huidige registrar. Als dit wel het geval is, kan dit de verhuizing van je domeinnaam vertragen of zelfs blokkeren.

Technische aspecten van het DNS-systeem tijdens een domeinverhuizing

Het DNS is verantwoordelijk voor het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen. Bij een verhuizing worden de nameservers voor je domein gewijzigd. Deze nameservers bevatten de zone files met alle DNS-records voor je domein. Het is belangrijk om je DNS-instellingen, zoals A-records, MX-records en CNAME-records, zorgvuldig te documenteren voordat je begint met de verhuizing.

Als de verhuizing is voltooid, moet je deze instellingen opnieuw configureren bij je nieuwe registrar. De propagatie van de nieuwe DNS-instellingen kan tot 48 uur duren, afhankelijk van de TTL (Time To Live) van je DNS-records. Tijdens deze periode kunnen sommige gebruikers nog doorverwezen worden naar je oude DNS-instellingen, terwijl anderen al de nieuwe instellingen zien.

Het is daarom raadzaam om de verhuizing te plannen op een moment dat er weinig verkeer naar je website is.

EPP-autorisatiecode en WHOIS-privacy tijdens domeinverhuizing

De EPP-autorisatiecode (Extensible Provisioning Protocol) speelt een sleutelrol in het beveiligen van het domeinverhuizingsproces. Deze unieke code, ook wel auth-code of transfercode genoemd, fungeert als een digitaal wachtwoord voor je domeinnaam. Het is dan ook belangrijk om de EPP-code veilig te bewaren en alleen te delen met je nieuwe registrar.

Veel registrars bieden WHOIS-privacy aan, waardoor je persoonlijke gegevens worden afgeschermd in de openbare WHOIS-database. Tijdens een domeinverhuizing moet je mogelijk deze privacy-instellingen tijdelijk uitschakelen, omdat de ontvangende registrar je contactgegevens moet kunnen verifiëren.

Na de verhuizing kun je de WHOIS-privacy opnieuw inschakelen.

Belangrijk!

    Let ook op de registry lock-status van je domein; deze extra beveiligingslaag moet worden opgeheven voordat de verhuizing kan plaatsvinden. Sommige TLD’s (Top-Level Domains) hebben specifieke vereisten voor domeinverhuizingen, zoals een minimale registratieperiode of aanvullende verificatiestappen.

Samenvatting

Het verhuizen van een domeinnaam kan nodig zijn door ontevredenheid over de huidige service of betere aanbiedingen elders. Dit proces kan pas 60 dagen na registratie starten. Het omvat het ontgrendelen van de domeinnaam en het verkrijgen van een autorisatiecode. De nieuwe registrar regelt de overdracht, waarbij de domeinnaam actief blijft. Voor een soepele verhuizing is het belangrijk dat contactgegevens actueel zijn, er geen openstaande facturen zijn en DNS-instellingen goed gedocumenteerd en opnieuw ingesteld worden. De EPP-autorisatiecode en WHOIS-privacy-instellingen zijn cruciaal voor de beveiliging.

b2bmarketeers schrijft dagelijks over onderwerpen rondom b2b marketing, sales en ondernemen. Het doel van b2bmarketeers is: de b2b marketing professional helpen.
content marketing ebook
Schrijf je in voor de b2b updates en ontvang gratis cheat sheet: Nummer 1 met Content Marketing 🏆.

We respecteren uw privacy, u kunt zich op ieder moment afmelden voor deze nieuwsbrief.